Minestrone, italiensk grönsakssoppa

I den här minestronen utgår vi från köpta, färdigkokta bönor. Jag tycker att en minestrone även ska innehålla lök, tomat, pancetta och pasta. Liten pasta, som risoni (pasta formad som riskorn) eller fidelini (kort minispaghetti). Även smak av fänkål, selleri och morot vill jag ha. Samt gröna blad eller svartkål.
Buljongen, då? Kärnan i en riktigt god soppa är alltid buljongen. I många minestrone-recept är grunden alltid hönsbuljong, men jag har sett recept med såväl hummerbuljong som grönsaksbuljong. Här använde jag kycklingbuljong på tärning, men har jag hemkokt kycklingbuljong tar jag förstås den.
Servera soppan med olivolja att droppa över samt parmesan att strö på.

Gör så här

  1. Skär pancettan i tunna skivor och sedan i strimlor. Skala och grovhacka vitlöken. Skala och finhacka silverlöken. Skala morötter och selleri, och tärna fint. De här grönsakerna ska bli en soffritto.
  2. Ansa och strimla purjolöken. Ansa och tärna zucchini och fänkål. Riv svartkålen i mindre bitar och ta bort stjälkarna. Öppna tomatburkarna och klipp med kökssaxen tills tomatbitarna fått den storlek du önskar.
  3. Lägg pancettan i kall stekpanna, hetta upp och sänk värmen till medel. Fräs pancettan tills den fått vacker färg och fettet börjar smälta ut. Ta upp pancettastrimlorna och låt dem rinna av på hushållspapper.
  4. Komplettera fettet i stekpannan med lite olivolja. Fräs purjolök, fänkål och zucchini hastigt på medelvärme. Ta upp och lägg på en assiett. Fräs svartkålen i omgångar i olivolja. Ta upp och lägg på en assiett.
  5. Häll olivoljan i en gryta och hetta upp. Tillsätt lök, vitlök, morötter och selleri till en soffritto, och fräs en en kort stund. Tillsätt pancettan och fräs kort under omrörning.
  6. Häll över innehållet i tomatburkarna, vinet och buljongen och höj värmen. Lägg i oregano och lagerblad samt krydda med salt och peppar. Koka upp och sänk sedan värmen till låg. Sjud försiktigt i 10 minuter. Rör om då och då.
  7. Höj värmen till hög och lägg i pastan i soppan när den kokat upp. Sänk värmen till medel och och sjud i ytterligare 10 minuter eller tills pastan är klar. Låt bönorna rinna av i ett durkslag.
  8. Vänd ner bönor, svartkål,  purjo, fänkål och zucchini i soppan. Sjud i ytterligare några minuter så att allt blir genomvarmt. Smaka av noga och justera kryddningen med salt och peppar.
  9. Servering: Servera soppan i stora, djupa tallrikar. Bjud olivolja att droppa över och riven parmesan att strö över. Eller klicka ner pesto genovese. Italienskt bröd är gott att servera till.

Tips
Pancetta kan bytas ut mot bacon eller rökt sida.
Silverlök kan bytas ut mot gul lök, rödlök eller schalottenlök.
Rotselleri kan ersättas med blekselleri.
Svartkål kan ersättas av grönkål, spenat eller mangold.
Andra ingredienser som du kan hitta i minestrone är potatis, kikärter, gröna ärter…