År 2021 firar vi åter igen Måltidens Dag på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Jag är verkligen stolt över att få hedersuppdraget att laga och servera soppan till den här viktiga dagen. Och som vanligt har jag petat lite i receptet som Måltidsakademin har tagit fram tillsamman med Jordbruksverket.
Årets samtalsämnen runt bordet är ”Måltiden en självklar del i skolan, äldreomsorgen och vården” samt ”Gemenskapen vid måltiden”.
Runt bordet för att samtala och njuta av soppan sitter Carl Jan Granqvist, som leder samtalet. Övriga deltagare är Eva Sundberg, MATtanken (Jordbruksverket), Robbin Höglund, köksmästare på äldreboendet, Jakobsbergsgården i Sala, Maria Hård av Segerstad, Handelsbanken samt Stefan Eriksson, Årets Kock 2005.

Gör så här

  1. Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka löken.
  2. Fräs morötter och lök i oljan i en gryta. Tillsätt paprikapulver och låt det fräsa med tills morötter och lök är mjuka, ca 5 minuter.
  3. Ta upp morötter och lök och mixa dem. Tillsätt eventuellt lite av buljongen.
  4. Lägg tillbaka i grytan, tillsätt buljong och grädde. Pressa ner vitlöken och krydda med oregano, timjan, salt och peppar. Koka upp, sänk värmen till låg och låt sjuda 15−20 minuter.
  5. Servering: Smaka av soppan och justera kryddningen. Hetta upp soppan och servera dem med topping.

Tips 1
Ersätt paprikapulvret med curry.

Tips 2
Gott att toppa med är även hackade tomater eller pumpafrön.

Tips 3
Lyxa till det och servera morotssoppan med bitar av hummer.