Mors fina bullar

Det här är väldigt bra nybörjarbullar för den som inte är så van att baka. Degen blir elastisk och trevlig, och är enkel att jobba med. Och bullarna blir jättegoda!
Om jag ska frakta bullarna eller frysa in dem brukar jag hoppa över att strö på pärlsockret och den hackade mandeln. Det faller ändå bara av.
Näst efter kanelbullarna jag lärde mig baka i hemkunskapen i skolan är det här mitt äldsta recept på bullar. Jag fick det av Anna-Lisa, som kom in och diskade på delikatessavdelningen på Tempo, där jag jobbade extra när jag gick i gymnasiet.
Senare fick jag exakt samma recept av min svärmor, men då hette det Borgmästarbullar. Så kanske var Anna-Lisas mamma borgmästare, vad vet jag?

Gör så här

  1. Ställ ut bullformarna på en ugnsplåt.
  2. Häll vetemjölet i en bunke. Rör ner sockret i mjölet. Nyp ner det kalla smöret i mjölet till en smulig massa.
  3. Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken och tillsätt. Tillsätt resten av mjölken, lite i taget. Arbeta ihop till en deg.
  4. Fyllning: Rör samman det rumstempererade smöret med socker, kardemumma och vaniljsocker.
  5. Dela degen i två lika stora delar och kavla ut till fyrkanter, 20 x 40 cm. Fördela fyllningen och bre ut på båda fyrkanterna.
  6. Rulla ihop från kortsidan, ganska tätt, till två rullar. Dela varje rulle i 15 bitar. Fördela bitarna i 30 bullformar. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Värm ugnen till 225°.
  7. Pensla bullarna med vispat ägg och strö över hackad mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 7 – 10 minuter.
  8. Lägg bullarna att svalna på ett galler under bakduk.