Naan, indiskt bröd

Naan, det platta, vita brödet, serveras till måltiderna över hela Indien och på indiska restauranger över hela världen. De traditionella bröden ska vara droppformade för att enkelt kunna gräddas i en lerugn, tandoor. Fast ofta får man helt runda naan även på restaurang.
Det var Rohit Khondaker på restaurang Shanti Classic på Södermalm i Stockholm som lärde mig baka naan. Där har de en riktig tandoor som kan bli över 300 grader varm! Att bilderna är från 2016 kan man se på min Food Tours-tröja, som var rosa på den tiden.
Hemma gräddar vi på plåt i en vanlig ugn. Naan passar till de flesta rätter, inte bara indiska.

Gör så här

  1. Lägg mjölet i en skål och ljumma mjölken. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, bakpulver, jäst och ½ dl av mjölken.
  2. Häll blandningen över mjölet och blanda. Häll i resten av mjölken lite i taget och knåda tills degen känns smidig och inte kladdar.
  3. Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca 2 ½ timme.
  4. Värm ugnen till 275º och grill. Pensla två bakplåtar tunt med olja.
  5. Knåda degen ett par minuter och dela den i 8 delar. Platta ut och dra den med händerna till en platt kaka, antingen droppformad, 25–30 cm lång och 12–15 cm bred. Lägg 4 bröd på varje plåt och låt dem jäsa 20 minuter under duk.
  6. Pensla bröden med lite vatten och grädda dem två och två högst upp i ugnen 2–3 minuter. Bröden ska bli genomgräddade och ha bruna fläckar.
  7. Grädda de återstående bröden på samma sätt. Lägg bröden i en bakduk så att de håller sig varma och mjuka. Servera genast, och pensla eventuellt med smör eller vitlökssmör.