Mina barn och dagbarn gillade den här soppan och den var också en favorit när vi lagade den i skolmåltiderna. Nu är den en lunchsoppa som jag gärna serverar på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Det här är min variant på Nikkaluoktasoppa. Den är förstärkt med potatis.
Jag har verkligen kämpat för att försöka hitta hur soppan fått sitt namn. En av mina gäster på KSLA berättade att det här är soppan man serverar vid baslägret i Nikkaluokta innan man bestiger Kebnekaise. Det låter väl rimligt?
Receptet är för 5 personer, 25 personer inom parentes.

Gör så här

  1. Stek färsen smulig i smör och krydda med salt och peppar. Ta upp och lägg åt sidan.
  2. Strimla vitkålen. Skala och hacka den gula löken. Skölj och strimla purjolöken. Kärna ur och tärna paprikan. Skala och tärna potatisen.
  3. Fräs den gula löken i samma panna som du stekte färsen för att ta upp smakämnen. Lägg över i en gryta.
  4. Fräs vitkålen och lägg över. Tillsätt potatis, färs, buljong, senap, tomatpuré och soja. Koka upp och blanda. Sänk värmen till medel och sjud ca 10 minuter.
  5. Fräs purjolök och paprika i smör. Tillsätt strax före servering. Strö över persilja.