Paella i långpanna

Det här är verkligen det optimala receptet när ni är många runt bordet och alla har olika favoriter. Lägg upp de olika ingredienserna i grupper ovanpå riset, så kan var och en välja vad de vill ta av. Receptet kan verka väldigt ambitiöst, men läser du noga upptäcker du att inget är svårt. Allt görs klart i förväg, och när gästerna kommer ställer du bara in hela ugnsplåten att värmas i ugnen. Det är en poäng med att tillaga såväl kyckling som musslor själv, får då får du fin buljong som smaksätter paellan på ett fantastiskt sätt. Annars går det fint att bara laga risblandningen och sedan fylla på med olika färdigköpta ingredienser, som t ex färdiggrillad kyckling.

Gör så här

 1. Kyckling: Värm ugnen till 200°. Krydda kycklinglårbitarna med salt, paprikapulver och vitlökspulver. Lägg dem i en ugnssäker form med skinnsidan ner.
 2. Stek i ugnen ca 20 minuter. Ta vara på buljongen som samlats i formen, och sila ner den i en kastrull. Vänd kycklingbitarna och stek dem klara, ca 10 minuter. Innertemperaturen ska vara 82°.
 3. Sila av resten av buljongen. Bena ur kycklinglåren och vik ihop dem till små paket med hjälp av skinnet. Lägg på ett fat.
 4. MUSSLOR: Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta dem med spräckt skal och de som inte sluter sig när man knackar på skalet.
 5. Skala och finhacka löken. Fräs den i olivoljan i en stor kastrull. Häll på vinet, lägg på lock och koka upp.
 6. Häll ner musslorna, lägg på locket och låt vinet koka upp igen. Koka musslorna i vinet ca 4 minuter. Skaka på kastrullen ett par gånger under tiden.
 7. Ta av kastrullen från värmen och lyft av locket. Ta upp musslorna med hålslev, och släng musslor som inte öppnat sig. Spara alla öppna musslor i en skål. Sila av buljongen från musslorna ner i kastrullen med kycklingbuljongen.
 8. KRYDDPASTA: Halvera och kärna ur chilin. Skala vitlöksklyftorna. Bryn chilin tillsammans med vitlöksklyftorna. Lägg över i en mortel.
 9. Skär tomaterna i klyftor och stek dem mjuka. Stöt chili och vitlöksklyftor tillsammans med saffran, tillsätt sedan tomaterna och mosa till en pasta. (Det går också att köra i matberedare.) Rör ner saffranet.
 10. RIS: Häll riset i en långpanna. Mät upp buljongen och förstärk den med buljong från tärning eller flaska till 1,2 liter. Blanda samman kryddpastan, saffranet och några deciliter av buljongen.
 11. Häll blandningen på riset och ställ in långpannan i ugnen (200°). Häll på resten av buljongen och låt den koka upp. Täck med aluminiumfolie och koka riset nätt och jämnt mjuk, ca 15 minuter. Ta ut långpannan och låt den stå med folien på.
 12. Skär fläskköttet i strimlor, krydda med salt och peppar och bryn i olivolja. Lägg över i en skål. Skär ölkorven i mindre bitar och fräs den. Ta upp ur pannan och lägg åt sidan.
 13. Tina räkor och bläckfisk. Skär bläckfisktuberna i strimlor. Fräs bläckfiskringarna och jätteräkorna i tur och ordning i olja och pressad vitlök, och lägg åt sidan.
 14. Halvera paprikorna. Kärna ur dem och skär i långa breda strimlor. Bryn dem mjuka i olja, ta upp och lägg åt sidan. Så här långt kan rätten förberedas.
 15. 15 MINUTER FÖRE SERVERING: Lyft av folien från riset och vänd ner ärterna. Dekorera med kyckling, kött, ölkorv, bläckfisk, räkor, musslor och paprika. Täck åter med folie och värm i ugnen (200°) ca 15 minuter.

Coco Sur kycklinglårölkorv paella musslorpaella bläckfisk kött räkorpaella i långpanna making 1 tomat chili vitlök saffran paella buljongpaella i långpanna making 2paella i långpanna making 3paella i långpanna making 4paella i långpanna making 5grön paprika strimlad stekpannapaella i långpanna portion

Resursklok kommentar

Paella i långpanna är jättebra mat att göra av olika typer av rester.

Serveringstips

»Vitlöksbröd GI röd