Påskskinka med sparris och champinjonsås

Påskskinkan (ibland kallas den även Helgskinka) är en trevlig bekantskap som vi brukar hitta i charkdisken lagom till helgen. Den är ett utmärkt köp, eftersom den räcker till flera måltider, eller till många måltider när man bara är en eller två.
Här serverar vi kall, tunnskivad påskskinka med champinjonsås och vårprimörer.

Gör så här

  1. Champinjonsås: Ansa och skiva champinjonerna. Skala och finhacka löken. Lägg svampen i kall stekpanna och hetta upp. Låt vätskan fräsa ur under omrörning på medelvärme.
  2. Höj värmen och lägg i smöret. Fräs svampen tillsammans med löken till fin färg. Lägg över i en kastrull.
  3. Rör ner crème fraiche och grädde. Smula ner svampbuljongen och koka upp. Sänk värmen och låt såsen sjuda tills den tjocknat något. Krydda med salt och peppar.
  4. Sparris: Skär bort den nedersta delen på sparrisstjälkarna och skölj noga. Koka upp vatten och salt i en kastrull. (Det går utmärkt i en traktörpanna, där sparrisarna kan ligga ner utan att man skadar topparna.)
  5. Lägg ner sparrisen, koka upp och sänk värmen. Sjud tills sparrisen är genomkokt men ändå spänstig. Det tar mellan 5 och 10 minuter. Riktigt tunn primörsparris kan vara klar redan efter 2–3 minuter, så kontrollera ordentligt.
  6. Ta av kastrullen från värmen och häll ner iskallt vatten för att avstanna kokningen. Ta upp sparrisarna och låt dem rinna av. Lägg på en klick smör och lite flingsalt strax före servering.
  7. Servering: Lägg upp skinkskivorna och servera med sparris och champinjonsås.

Resursklok kommentar

Det finns helgskinka från Från Sverige-certifierad produktion.

Serveringstips

Så här kokar du primörpotatis
»Koka primörpotatis