Koka primörpotatis

De allra första svenska färskpotatisarna kallas primörpotatis. De odlas fram i Sydsverige, de är förgrodda och växer under plast och väv. Den här potatisen är inte fullt mogen och har därför ett mycket tunt skal och är extra känslig för hantering och förvaring. De ska behandlas just som primörer, det allra första som vi skördar.
Primörpotatis behöver oftast inte skalas. Däremot ska du alltid borsta/skrapa dem mycket noga så att all jord försvinner innan potatisen tillagas.
Den här metoden för kokning passar endast på elspis med platta, inte på induktion.

Gör så här

  1. Skrubba potatisarna noga med kökssvamp, potatihandskar eller potatisborste. Det går även bra att skrapa dem med en liten grönsakskniv. Skölj och lägg sedan potatisen i en bunke.
  2. Häll vattnet i en kastrull och koka upp. Lägg ner potatisarna och kontrollera så att vattnet precis täcker potatisarna. Justera genom att hålla på mer vatten eller hälla bort vatten.
  3. Salta, lägg på dill och lägg på lock. Koka upp igen och stäng sedan av spisplattan. Låt kastrullen stå kvar på plattan så kokas potatisen mjuk på eftervärmen. Det brukar ta ca 20 minuter.
  4. Stick i en potatis för att känna efter om den är färdigkokt. Låt annars potatisarna stå en stund till.
  5. Häll av vattnet och ånga av genom att helt kort ställa tillbaka kastrullen på plattan och skaka runt potatisarna.
  6. Servera primörpotatisarna nykokta.

 

Resursklok kommentar

Det finns potatis från KRAV-certifierad, Svensk Sigill-certifierad och Från Sverige-certifierad produktion.
Köper du potatis i lösvikt, kontrollera att det finns ett certifieringsmärke på behållaren eller fråga handlaren.
SMAK-märkningen på potatis är potatisbranschens egen märkning. Den garanterar att odlingen förutom att uppfyller branschens egna kvalitetsnormer även uppfyller Jordbruksverkets och Livsmedelsverkets krav.