Att bygga ett stort, fint pepparkakshus tar sina modiga tre dagar i anspråk. Om du börjar en fredagskväll med att göra degen har du ditt hus klart lagom till söndag kväll.
En kul idé är att göra ett pepparkakshus hus efter riktiga husritningar. När jag försökte mig på att baka Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens (KSLAs) byggnad på Drottninggatan i Stockholm fick jag ta hjälp av min vän Helen WJ att göra ritningen, för det var lite knepigt.
Ett bra byggmaterial är grunden för alla hus, även pepparkakshus, läste jag någon stans. Så här får du recept på bästa pepparkakshusdegen, bästa fogmassan och alla knep som får ditt bygge att stå stadig ända till Tjugonde dag Knut.
Om du väljer att göra degen själv, tänk på att den blir bäst om den får vila minst ett dygn före utbakning. Då hinner mjölet svälla, vilket gör degen mer lättkavlad och ger den glans och jämnare färg.

 

 

Gör så här

Dag 1, Bästa pepparkakshusdegen:

 1. Gör degen minst ett dygn före utbakning. Lägg smöret i en kastrull och häll på sirapen. Ställ kastrullen på spisen på medelvärme och smält smöret i sirapen.
 2. Mät upp sockret och lägg det i en stor bunke tillsammans med kanel, kardemumma och kryddnejlikor. Slå över det smälta fettet med sirapen och rör om väl. Häll i vattnet och rör om igen. Låt blandningen svalna så att den blir rumsvarm.
 3. Blanda samman mjölet väl med bikarbonaten och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös. Den sväller sedan, medan den vilar. Det är bättre att är bättre att blanda i mer mjöl i degen vid utbakningen, än att den är för hård från början. Arbeta ihop degen med en trägaffel, eller blanda den i en hushållsassistent.
 4. Placera degen antingen övertäckt i en skål eller i en stor plastpåse. Då hinner mjölet svälla, vilket gör degen mer lättkavlad och ger den glans och jämnare färg. Låt degen vila 1-2 dygn.

Dag 2, Kavla, ta ut husdelar och grädda:
Använder du färdigköpt pepparkaksdeg hoppar du in här.

 1. Skär ut en noggrann mall av stadigt papper att lägga på den kavlade degen. Då kan du skära ut de olika delarna till huset direkt på plåten.
 2. Värm ugnen till 150-160°. Om du gjort egen deg, kavla ut en provkaka av en degbit och grädda den några minuter. Om degen flyter ut, tillsätt mer mjöl i degen.
 3. Kavla ut pepparkaksdegen på bakplåtspapper till en platta, 20 x 30 cm och ca 3 mm tjock. För att papperet inte ska glida när du kavlar, lägg en fuktad wettexduk under.
 4. Dra över papperet med degen till en kall ugnsplåt. Lägg på mallarna och skär först ut väggarna. Skär därefter ut fönster och dörrar i väggarna.
 5. Skär ut takbitarna, skorstensbitarna och övriga bitar. Lägg över alla små bitar (dörrar, skorsten mm) på ett särskilt bakplåtspapper.
 6. Om du vill, kavla ut den bortskurna degen till en platta och skär ut ’snickarglädje’ till huset, granar eller små figurer. Kyl annars degen.
 7. Grädda de stora bitarna (väggar och tak) i ugnen i 12–15 minuter, eller tills degen fått fin, brun färg. Grädda de små bitarna 3– 5 minuter. Passa noga så att de inte blir brända.
 8. Ta ut plåten ur ugnen och lägg på mallarna igen på de stora bitarna. Kantskär med en vass kniv ifall formen på delarna har ändrats under gräddningen. Låt sedan husdelarna kallna på plåten.
 9. Fodra husväggarna med choklad. Smält bakchokladen i vattenbad. Täck baksidan av husdelarna med bakchoklad, men lämna en kant på ½ cm runt om. Låt chokladen stelna i kylskåp.

Dag 3, Fästa ’fönsterrutor’, bygga ihop huset och dekorera:

 1. Markera på en kartongplatta var huset ska stå.
 2. Gör kristyren, se länk nedan. Häll den i en engångsspritspåse och klipp ett pyttelitet hål. Rita mönster för takpannor på takdelarna och mönster runt fönstren genom att dutta lite kristyr och med hjälp av en linjal, om du vill ha raka streck och jämna mönster.
 3. Dekorera taket och runt fönstren med kristyr. Fäst “fönsterrutor” av gelatinblad och “gardiner” av tårtpapper med lite kristyr vid fönstren.
 4. Smält sockret till fogmassan i en gjutjärnspanna, se länk nedan. Ha en vass kniv till hands att skrapa med ifall någon detalj behöver finslipas lite för att passa ihop.
 5. Lägg en sträng smält socker på kartongplattan där den ena långväggen ska stå. Doppa långsidans botten i det smälta sockret, och ställ den på sockersträngen på kartongen.
 6. Doppa ena gavelns väggsida och botten i sockret, och fäst den invid långväggen. Upprepa med nästa gavel och sist den återstående långväggen.
 7. Montera taket på samma vis, och avsluta med att sätta ihop skorstenen och placera den på taket. Om sockret börjar kallna, värm på det, så blir det flytande igen.
 8. Fyll i hörnen och dölj eventuell fogmassa med kristyr. Dekorera kanten på taket, gör eventuellt istappar och låt dekorationsglädjen blomstra.
 9. Garnera med kristyr och tryck fast godis på huset innan kristyren hinner stelna. Lägg bomull som snö runt om huset och dekorera med pepparkaksgranar, skumtomtar eller andra små prydnader.

 

Tips
Om du använder mallar av modell pepparkaksmått, doppa dem först i vetemjöl så går det enklare att ta ut delarna ur degen.

Du kan också använda smält blockchoklad att sammanfoga huset med, det tar dock längre tid innan det stelnar.

 

 

 

 

 

Serveringstips

»Kristyr
»Smält socker