Piperade är egentligen en baskisk grönsaksblandning som innehåller tomat, grön spansk peppar (eller jalapeño) och lök. Här får grönsakerna åka ner i en omelett tillsammans med rökt bog och ost. Det här är ett av de recept jag har lagat sedan jag fick eget kök. Jag tror att jag hittade det i ICA-Kurien i slutet av 1970-talet.
Jättebra lunchrätt för två, eftersom en omelett på tre stora ägg lagom får plats i en ordinär stekpanna.
Ta de råvaror du har hemma. Grön spansk peppar, jalapeno eller grön paprika. Röd spansk peppar eller röd paprika. Schalottenlök, gul lök, rödlök eller salladslök. Rökt bog, rökt skinka, bacon eller pancetta.

Gör så här

  1. Knäck äggen och blanda samman med vatten, salt och peppar. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Tärna tomaten.
  2. Skala och finhacka löken, ansa och tärna paprikorna och/eller chilin och skala vitlöksklyftan. Fräs löken i olivolja på medelvärme tills den är gyllengul och genomskinlig. Tillsätt skinkan och paprikan, pressa ner vitlöken och fräs ytterliga en kort stund.
  3. Häll på äggsmeten och använd en gaffel eller träsked och rör omelettsmeten så att lös smet rinner ner. Peta lite i smeten tills den stelnat men fortfarande har en krämig yta.
  4. Strö över osten och stäng av plattan. Lägg ett lock över pannan och låt osten smälta.

 

 

Resursklok kommentar

Ta tillvara överblivna grönsaker i en omelett och servera med de tillbehör du har på lut i kylen.