Potatislåda 50/50* är en riktigt populär rätt i Oscars Källare på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. När vi lagar potatislåda för stora sällskap, 40-80 personer, använder vi det här receptet på potatislåda. Det innehåller färdigskivad potatis, färdigköpta rotfruktsstrimlor (djupfrysta) och färdigriven ost. Tillagningstiden i ugnen blir något längre om du ställer in 5 bleck samtidigt, än om du gräddar 4 glasformar.
Recept för 1 glasform och (inom parentes) 1 GN-bleck.
Gör så här
- Tomatsås: Häll krossad tomat och buljong i en stor gryta. Tillsätt tomatpuré, granulerad vitlök, granulerad lök och oregano. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ca 10 minuter.
- Fräs nötfärsen i olja i stekpanna, eller i smorda GN-bleck i konvektionsugnen.
- Potatislåda: Värm konvektionsugnen till 160° (Vanlig ugn 200°.) Smörj ugnssäkra former eller G/N bleck med olja.
- Spola av den färdigskivade potatisen och låt den rinna av. Häll grädden i en kastrull och hetta upp.
- Fördela hälften av potatisen i bottnen på ugnsformen. Lägg på rotfrukstsstrimlorna.
- Lägg ett lager köttfärs och ett lager baljväxtfärs. Krydda med salt, peppar och oregano.
- Bre över tomatsåsen och lägg på resten av potatisen.
- Strö över den rivna osten och häll sedan på grädden.
- Ställ in gratängen i ugnen och sänk temperaturen i konvektionsugn till 130°. (Vanlig ugn till 175°). Grädda gratängen i 1 timme och 10 minuter eller tills potatisen är mjuk och ytan fått vacker färg.
*50/50 är en princip som lanserades av Jessie Sommarström, Årets kock 2022. Den innebär att man byter ut en del av köttråvaran mot grönsaker eller baljväxter, till exempel baljväxtfärs.