Potatislåda 50/50* är en riktigt populär rätt i Oscars Källare på Kungl Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. När vi lagar potatislåda för stora sällskap, 40-80 personer, använder vi det här receptet på potatislåda. Det innehåller färdigskivad potatis, färdigköpta rotfruktsstrimlor (djupfrysta) och färdigriven ost. Tillagningstiden i ugnen blir något längre om du ställer in 5 bleck samtidigt, än om du gräddar 4 glasformar.
Recept för 1 glasform och (inom parentes) 1 GN-bleck.

 

 

Gör så här

  1. Tomatsås: Häll krossad tomat och buljong i en stor gryta. Tillsätt tomatpuré, granulerad vitlök, granulerad lök och oregano. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ca 10 minuter.
  2. Fräs nötfärsen i olja i stekpanna, eller i smorda GN-bleck i konvektionsugnen.
  3. Potatislåda: Värm konvektionsugnen till 160° (Vanlig ugn 200°.) Smörj ugnssäkra former eller G/N bleck med olja.
  4. Spola av den färdigskivade potatisen och låt den rinna av. Häll grädden i en kastrull och hetta upp.
  5. Fördela hälften av potatisen i bottnen på ugnsformen. Lägg på rotfrukstsstrimlorna.
  6. Lägg ett lager köttfärs och ett lager baljväxtfärs. Krydda med salt, peppar och oregano.
  7. Bre över tomatsåsen och lägg på resten av potatisen.
  8. Strö över den rivna osten och häll sedan på grädden.
  9. Ställ in gratängen i ugnen och sänk temperaturen i konvektionsugn till 130°. (Vanlig ugn till 175°). Grädda gratängen i 1 timme och 10 minuter eller tills potatisen är mjuk och ytan fått vacker färg.

*50/50 är en princip som lanserades av Jessie Sommarström, Årets kock 2022. Den innebär att man byter ut en del av köttråvaran mot grönsaker eller baljväxter, till exempel baljväxtfärs.