Potatislåda med baljväxtfärs, till många

Potatislåda är gott, mättande och värmande. I köket på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, gör vi en variant med baljväxtfärs. Det är en utmärkt blandning gjord på baljväxter på svensk proteingröda. Åkerböna, sötlupin och gråärt, närmare bestämt. Torkad granulerad lök och vitlök köper jag från märket Borgeby Kryddgård.

Gör så här

 1. Baljväxtfärssås: Skala och riv selleri, morot och palsternacka fint. Fräs färsen på låg värme i oljan i en stor gryta. Tillsätt selleri, morot, palsternacka, tomatpuré och krossade tomater.
 2. Öka värmen och häll på grönsaksbuljong och svampbuljong under omrörning. Tillsätt oregano, malen vitlök, malen lök, salt och peppar. Blanda samman till en homogen sås.
 3. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud såsen 20 minuter. Rör om då och då. Rör ner honungen.  (I Köket KSLA: 10 portioner lagom /glasform, 25 portioner/ GN 1-bleck)
 4. Potatislåda: Värm ugnen till 200°. (Konvektionsugn 160°.) Smörj ugnssäkra former eller G/N bleck med olja.
 5. Skala potatisen och skär den i skivor, om du inte använder färdigskivad potatis. Lägg skivorna i kallt vatten i en stor bunke alternativt spola av dem. Ställ potatisen att rinna av i ett durkslag.
 6. Häll färssåsen i en kastrull och hetta upp den. Häll grädden i en kastrull och hetta upp den.Fördela hälften av potatisen i bottnen på ugnsformen. Bre över färsblandningen och lägg på resten av potatisen. Strö över den rivna osten och häll sedan på grädden.
 7. Ställ in gratängen i ugnen och sänk temperaturen till 175°. Konvektionsugn till 130°. Grädda gratängen i 1 timme och 10 minuter eller tills potatisen är mjuk och ytan fått vacker färg.
 8. Veggovariant (minus kött): Byt ut oxfonden mot grönsaksfond eller svampbuljong.
 9. Veganvariant: Byt ut oxfonden mot grönsaksfond eller svampbuljong, och grädden mot havreprodukt. Kolla att vinet är veganskt. Skippa honungen i såsen och osten. Det finns ingen svenskproducerad vegansk ostersättning i nuläget (2021), så om man vill ha det får man köpa veganost producerad i till exempel Storbritannien.
 10. Storkökstips
  En  5 kg-säck skivad potatis räcker lagom till 3 lager á 1,6 kg i G/N-bleck.