Pytt på älgstek, silverlök och råstekt potatis

När det färska älgköttet kommer till våra butiker brukar det sammanfalla med att silverlöken är som bäst och vinterpotatisen gör sitt intåg efter sommaren. Därför gör jag pytt på råstekt potatis och smörsauterad silverlök när jag får älgstek över efter höstmiddagen.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj en ugnssäker form. Skär älgsteken i i batonnet-stavar, alltså ½ x ½ cm-tjocka. Skär sedan stavarna tvärs över till macédoine eller medium tärningar. Skala och hacka löken.
  2. Skala potatisen och skär den i samma storlek som köttet. Lägg tärningarna i en sil eller ett durkslag och pola av i kallt vatten. Torka dem i en kökshandduk.
  3. Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna. Lägg ner potatisträningarna och stek dem gyllene på medelvärme. Det tar ca 7 minuter.
  4. Känn efter med en sticka att de är näst intill genomstekta. Lägg då över tärningarna i ugnsformen och håll dem varma i ugnen.
  5. Lägg hälften av smöret i en liten panna och lägg ner silverlöken. Låt den få lite färg och sänk sedan värmen till låg och låt löken sautera i smöret tills den är mjuk.
  6. Lägg lite av smöret i samma panna som du stekte potatisen. Stek äggen, ta upp dem och håll dem varma till servering.
  7. Lägg ner resten av smöret i pannan och bryn köttet. Lägg över löken och avsluta med att lägga över potatisen. Krydda med salt och peppar och vänd ihop pytten.
  8. Ta upp pytten med hålslev, fördela på 4 varma tallrikar och toppa med äggen. Servera med rödbetor.

Tips
Smörstekta kantareller är gott till den här pytten.