Ravioli med citronfyllning, hasselnötter och brynt smör

Janne och Åsa Slobodnik, som står för den här rätten, driver Hemma på Klev Bed&Breakfast i Mårdaklev. Där använder de många spännande produkter från närbelägna producenter i köket. Färskosten i fyllningen kommer från Skrea Ost.
Pastadegen gör du dagen före du ska laga raviolin. Janne använder tipo 00-mjöl för storkök avsett för pizza när han gör degen till raviolin.
Även citronfyllningen kan göras i förväg. När du ska servera är det bara några moment kvar, hacka nötter och smälta smör, samt koka raviolin. Men det är viktigt att gästerna får vänta på maten i stället för tvärt om. Raviolin ska njutas helt nykokt.

Gör så här

 1. Pastadeg: Lägg mjöl, ägg, äggulor och olivolja i bunken till hushållsassistenten. Blanda med degkrok ca 5 minuter, till en jämn deg. Dela i två lika stora delar och svep in dem i plastfolie. Låt vila i kyl minst 1 timme, helst över natten.
 2. Ravioli: Mjöla arbetsbänken där du ska göra raviolin, och två bakplåtspapper, där du ska lägga den färdiga raviolin.
 3. Kavla ut pastadegen till längder i en pastamaskin. Gå steg för steg i tjocklek, från tjockaste till tunnare, och mjöla under tiden. Degen ska bli 2 mm, ganska tunn, eftersom du kommer att vika degen så att det blir två lager deg.
 4. Lägg ut degarket och spritsa på fyllningen, ca 1 msk per hög. Vik över degen så att fyllningen hamnar mellan två lager pastadeg. Tryck försiktigt bort luften kring fyllningen, så raviolin inte faller isär vid kokning.
 5. Fördelen med den här metoden jämfört med att lägga pasta-arken över varande, är att du får en färdig sida och tre sporrade på varje raviolikudde. Sporra ut raviolikuddarna på de återstående sidorna.
 6. Lägg över raviolin på mjölade papper och täck en kökshandduk, så att de inte torkar. Upprepa med nästa ark.
 7. Rosta hasselnötskärnorna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna något och hacka dem grovt.
 8. Smält smöret och bryn det på medelvärme tills det doftar nöt och karamell. Ställ åt sidan och låt det brynta proteinet sjunka till botten.
 9. Koka upp rikligt med vatten och salt i en stor gryta. Koka raviolin, lite i taget 1-3 minuter. Känn på kanterna, raviolin är klara när de känns mjuka.
 10. Ta upp den färdigkokta raviolin med hålslev, låt rinna av i durkslag och lägg över i en stor bunke. Koka resten av raviolin på samma sätt.
 11. Servering: Häll över smöret i en skål och häll ner de hackade nötterna. Fördela den nykokta raviolin i djupa tallrikar. Skeda över smöret med hasselnötter och servera genast.

Tips
Deg som du sporrar bort kan du använda som pappardelle.