Roberts fisklåda med ris, purjo och curry

Den här supergoda fisken bjöd mig gamla grannen Robert på. Jag brukar laga den när jag små rester av vit fisk i frysen, så oftast innehåller den torsk eller sej, men ibland har det hänt att en bit hälleflundra har fått slinka med.
Det är viktigt att fräsa purjo och curry i smör innan man lägger ner det i formen. Rätten blir inte alls lika god utan den lilla detaljen. Oftast serverar jag små, fina ärter till, men på bilden blev den grönkålssallad med Ingrid Marie-äpplen och rostade hasselnötter.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj formen. Dela fisken i mindre bitar. Lägg riset i formen och fisken ovanpå.
  2. Skär purjolöken i små tärningar. Hetta upp en stekpanna och fräs purjo och curry gyllenbrunt. Lägg fräset ovanpå fisken.
  3. Knäck äggen i en bunke och vispa ner mjölken. Krydda med salt och peppar, och häll äggstanningen över fisken i formen.
  4. Strö över riven ost och ströbröd. Hyvla över smör med hjälp av en osthyvel. Gratinera i ugnen ca 30 min. Känn med en gaffel i fisklådan så att äggstanningen är fast.
  5. Förbered det smälta smöret och ärterna (eller andra grönsaker) under tiden.
  6. Servering: Servera fisklådan med ärter och smält smör.