En mustig rödvinssås är ett klassiskt tillbehör till stekt, ugnsstekt eller bräserat nötkött. Det gäller att inte snåla på vinet om rödvinssåsen ska bli riktigt god. ‘Det heter RÖDVINSSÅS’ sa Rossi, min lärare i metodmatlagning på kockutbildningen. ‘Då måste det vara RÖDVIN i!’.
Använd ett riktigt gott bordsvin. Ett sämre vin ger ingen god smak.

Gör så här

  1. Skala löken och hacka den. Smält smöret och fräs löken. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet.
  2. Häll i vinet och buljongen rör ner det. Koka upp, sänk värmen och sjud utan lock tills såsen tjocknat och fått bra konsistens. Sila såsen och häll tillbaka i en ren kastrull.
  3. Smaka av såsen och krydda med salt och nymalen vitpeppar. Eventuellt behövs inte salt, det beror på hur salt stekskyn och buljongen är.
  4. Ge såsen ett uppkok före servering.

Resursklok kommentar

Ta tillvara den sky som bildas i formen när du ugnssteker kött och tillsätt den i rödvinssåsen.

Serveringstips

Rätt som det passar bra att servera rödvinssås till:
»Filet mignon black and gold
»Baconlindad kycklinglever
»Skomakarelåda