Vad passar bättre i schlagersammanhang än en rosa och glittrande tårta? Det här är en alldeles vanlig pinocchiotårta, fast i jätteformat. Jag bjöd på tårtan på den kombinerade schlager- och rockfesten jag hade när jag fyllde 50 år. Tårtbottnarna behöver bakas i två omgångar, så ta god tid på dig.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150º. Klä långpannan med bakplåtspapper. Ställ en bunke kallt, så att du kan vispa marängen i kall bunke.
  2. Skilj äggulorna från vitorna och vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret till hårt skum. Bunken ska gå att vända upp och ner utan att smeten rinner ut. Tillsätt resten av sockret, vispa en stund till. Ställ kallt.
  3. Blanda samman mjöl och bakpulver. Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör sen ner mjölblandningen.
  4. Bre ut smeten till bottnen på bakplåtspapperet och bre ut marängsmeten ovanpå. Ställ om ugnen till endast undervärme, ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda ca 40 minuter.
  5. Ändra till övervärme och grädda 7–10 minter till. Marängen ska vara vackert gräddad och luftig. Ta ut formen, lyft ur tårtbottnen till ett galler. Upprepa proceduren med nästa tårtbotten. Låt båda tårtbottnarna kallna helt.
  6. Servering: Vispa grädden till fast skum. Lägg den understa tårtbottnen på ett serveringsfat. (En ugnsplåt klädd med aluminiumfolie går alldeles utmärkt). Bre grädde, knappt hälften, ovanpå marängen.
  7. Lägg på nästa tårtbotten och bre grädde runt kanterna. Bre det sista av grädden ovanpå tårtan. Toppa med tårtpynt.