Nej, du behöver inte ha en vertikal grill hemma för att laga kycklingen till shawarma när du ska ha fredagsmys. Det fungerar fint att steka kycklingen i ugnen. Lårfilén passar alldeles utmärkt och allra bäst är kyckling steak, som har fett och skinn kvar, precis som i shawarman i Syrien.
Marinera gärna köttet över natten. Du kan självklart använda färdig kebabsås, men vitlökssåsen toum kan vara mer marig att hitta färdig.
När vi var i Syrien 2006 gjorde vi en utflykt från Damaskus till Bosra för att titta på Gamla Staden och amfiteatern från 200-talet. På vägen hem stannade vi vid bästa shawarmastället och åt shawarma på kyckling med toum och pickles. Sedan dess har jag provat att laga shawarma hemma och lyckats få till smakerna riktigt bra.
Det är förresten förundransvärt vad saltgurka från Östergötland passar bra som pickles till rätter från Mellanöstern!

Gör så här

  1. Marinad: Skala och riv vitlöken. Blanda samman med yoghurt, ketchup, olivolja, vinäger, citronsaft, salt peppar och ras el hanout i en bunke.
  2. Lägg kycklingen ordentligt utbredd i en form med skinnsidan upp. Pensla med marinaden. Vänd och pensla andra sidan. Marinera 8 timmar, gärna 12.
  3. Värm ugnen till 200°. Ställ fram formen med kycklingen i rumstemperatur under tiden. Skär upp grönsakerna till servering och lägg på ett fat. Gör kebabsåserna och toum (se separata recept) och ställ i kyl.
  4. Gurkallad: Skär gurka, tomat, lök och saltgurka i strimlor. Blanda samman i en skål, droppa ner olivolja och pressa över citronsaft.
  5. Ställ in formen med kycklingen i ugnen och stek ca 10 minuter. Vänd och stek andra sidan ytterligare 10 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, låt den annars steka lite till. Ta ut formen och ställ kycklingen att dra 10 minuter.
  6. Lägg kycklingbitarna ovanpå varandra på en skärbräda och skär dem i tunna strimlor.
  7. Servering: Bre ut libabröden på en skärbäda. Lägg på strimlade sallatsblad, gurksallad och kyckling. Ringla på kebabsås och rulla samman till en rulle. Servera genast med ett generöst grönsaksfat och toum.

Resursklok kommentar

Kyckling finns med Svensk Fågel-märke, som garanterar att den är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige samt god djuromsorg och frihet från salmonella.
Kyckling finns med flera olika certifieringar, som Svenskt Sigill Klimatcertiferad, Svenskt Sigill-certifierad, Från Sverige-certifierad och KRAV-certifierad.

Serveringstips

Här hittar du recept på kebabsåserna och på toum
»Röd kebabsås
»Vit kebabsås med vitlök
»Toum, vitlökssås på olja och äggvita