Toum, vitlökssås med olja och äggvita

Den här blanka, fluffiga såsen serveras till shawarma. Själv smakade jag den för första gången i Damaskus 2006.

Gör så här

  1. Skala vitlöken och riv den. Lägg i en bunke och pressa ner citronsaft, strö ner salt och häll till sist ner äggvitorna.
  2. Vispa ihop med elvispen på högsta fart tills du får ett vitt skum. Droppa försiktigt ner olja, tillsätt sedan i en i en fin stråle, samtidigt som du vispar, så att vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig.
  3. Ställ in såsen i kylen till servering. Såsen håller sig i kylen upp till 3 dagar.

Resursklok kommentar

Ett bra sätt att ta tillvara överblivna äggvitor. Det funkar fint att laga toum på djupfrysta, tinade äggvitor.
Det finns ägg med flera bra certifieringar.

Serveringstips

Här hittar du receptet på shawarma med kyckling
»Shawarma med kyckling