Skrei stekt i krusat smör med laxrom och Sandefjordssås

Skrei är den torsk som bara finns mellan januari och april. Så när det är säsong för den här norska delikatessen tycker jag att du absolut ska prova på den. Den här typen av stekning passar bäst för lite tjockare skivor av vit fisk, till exempel skrei. Här får fisken sällskap av laxrom och Sandefjordssås.

Gör så här

  1. Blanda samman salt och vatten och rör tills saltet lösts upp. Lägg ner fiskbitarna och låt dem ligga i saltlagen medan du förbereder tillbehören och såsen.
  2. Skala och koka potatisen. Ansa och koka de grönsaker du tänkt servera till.
  3. Sandefjordssås: Bryn smöret på medelvärme ca 5 minuter tills det doftar nöt och karamell. Häll upp smöret i en liten skål och låt det svalna. Koka upp grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 5 minuter. Tillsätt citronsaft och senap. Vispa ner smöret, lite i taget, till en slät sås. Blanda ner salt och gräslök.
  4. Stekning i krusat smör: Ställ pannan på plattan och hetta upp den. Känn med handen strax ovanför bottnen på pannan. När det börjar kännas varmt är det dags att lägga ner smöret. Sänk värmen till medel. Smöret ska smälta, bubbla och börja dofta nöt och karamell.
  5. Sänk värmen till låg och lägg ner fisken. Hur länge du ska steka beror på fisksort och hur tjocka skivor eller filéer du steker. Jag tycker att torsk är bäst vid innertemperatur på 52° grader. Andra hävdar att det räcker med strax över 40°, men det får stå för dem.
  6. Det vore synd att låta bli att använda det smör du stekt fisken i för att få extra god smak på såsen. Ta upp fisken ur pannan och sila ner smöret i såsen.
  7. Servering: Lägg upp fisken, häll över lite av såsen och toppa med laxrom. Servera potatis, grönsaker och citronklyftor till, och resten av såsen vid sidan av.