Rågsiktskakor är inte så mycket matbröd, utan näst intill kaffebröd. Men de är goda att använda som tekakor, till exempel. Oftast ger recept på bröd en hel massa, men det här är ett litet recept som ger 10 bröd.
På julbordet passar rågsiktskakorna utmärkt, särskilt i en gammaldags julhög. Hål eller inte i rågkakorna är en smaksak.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt då resten av degspadet och rör om.
  2. Tillsätt rågsikt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Strö ner saltet och tillsätt sirapen. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  3. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Ta upp degen på mjölat underlag och dela degen i 10 bitar. Rulla bullar och kavla eller platta ut dem till runda kakor, 10 cm i diameter.
  4. Lägg rågkakorna på plåten. Nagga med en gaffel och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
  5. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut de färdiga bröden och pensla dem med vatten. Låt dem svalna på galler under bakduk.