Smält Mont d’Or Vacherin med charkbricka

Gillar du fondue eller raclette? Då ska du smaka på smält Vacherin Mont d’Or! Fredagsmys de luxe!
Det är en ost som bara får tillverkas mellan 15 augusti och 15 mars. Det är då korna i Alperna tas ner från sommarbetet på hög höjd, och av höstmjölken tillverkas den här krämiga och milda kittosten. Den lagras i askar av granspån och bark, vilket lägger en lätt bitter ton till smaken.
Visst går osten att äta naturell, men uppvärmd smakar den alla bäst.
En ost med tillbehör, som här i receptet, är lagom som en middag för fyra personer. Välj tillbehör som du gillar. Någon vill kanske ha kokt potatis till, och det passar utmärkt. Jag vill ha champinjoner, som är gott att dippa i den smälta osten.
Serverar du den som drinktilltugg eller förrätt räcker den till ca 6 personer. Använd då en fonduegaffel och låt gästerna lägga sina doppade brödbitar på en assiett innan de tar sin egen gaffel, som får stoppas i munnen.
Jag har ett gammalt ugnssäkert fat som egentligen är till en vitlöksform, men här passar den perfekt, för det går precis att ställa ner en Vacherin Mont d’Or med folie runt i fatet.

Gör så här

  1. Ta fram osten i god tid. Värm ugnen till 200°.
  2. Ställ ostasken i locket och klä askens botten och sidor med aluminiumfolie. Ställ asken i ett ugnssäkert fat.
  3. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i strimlor. Stick små hål i ostens skorpa med en vass kniv och stick ner strimlorna i osten. Lägg eventuellt på torkad rosmarin eller stick ner färsk. Häll på vinet.
  4. Ställ in asken mitt i ugnen och tillaga i 20−25 minuter. Ju kallare osten var när du började, desto längre tid tar det i ugnen.
  5. Under tiden osten står i ugnen, förbered tillbehören. Skiva upp baguetten och lägg upp gurkorna. Skär champinjonerna i kvartar. Lägg upp bröd, gurkor, champinjoner och charkuterier. Allt ska stå klart på bordet när osten är klar.
  6. När osten fått gyllene färg och det bubblar av hetta i osten, ta ut den från ugnen. Maka bort skorpan mot kanterna med hjälp av en kniv.
  7. Servering: Ställ fram osten på bordet. Skeda upp den smälta osten på brödet, eller dippa brödbitar och champinjoner i den. Servera med charkuterier och cornichons.