Smörrebröd: Rökt ost med sommarsallad

I Danmark är den rökta osten, rygeost, något som man äter i sommartid, gärna tillsammans med sallad på rädisor eller färskpotatis. Här har vi rört ut den krämiga rökta osten med crème fraiche för att kunna bre den på brödet. Det här är ett lunchsmörrebröd som mättar fint.
Originalreceptet kommer från ölcaféet Rabes Have i Köpenhamn, mitt recept är fritt efter recepskissen jag fick av vår servitris.

Gör så här

  1. Börja med sommarsalladen. Ansa och skölj rädisorna och gurkan. Skär i fina tärningar. Skär gräslöken grovt.
  2. Rör samman den rökta osten med crème fraiche i en bunke. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar. Rosta rågbrödet och låt det svalna lite.
  3. Bre först med smör och sedan med ostblandningen. Strö över rädisor, gurka och gräslök. Ta några tag med pepparkvarnen över och servera genast.

Kuriosa:
Ölcaféet Rabes Have fått sitt namn av köpmannen Rabe som startade ett brännvins- bränneri på tomten redan 1678. Fast rygeosten är ännu äldre, den sägs ha anor från vikingatiden.
Det här var Cornelis Vreeswijks stamkrog då han besökte Köpenhamn. Tur de fanns ett rejält handtag att hålla sig i när man drack öl i baren! Vi var där sommaren 2013, och då kostade smörrebrödet med rökt ost 62 danska kroner.