De här mjuka kakorna är populära bland gästerna på Kungl Skogs och Lantbruksakademien, KSLA. Därför var det självklart att just receptet på sockerkaksrutorna var något av det första jag valde ut till projektet ’Fullkorn i allt’.
Det går att variera kakan på flera sätt, främst genom vilken smak man väljer på smörkrämen och ifall man väljer att pudra den färdiga kakan med florsocker eller kakao.

Gör så här

  1. Värm konvektionsugnen till 160°. Smörj ett GN 1/1-bleck med sprayfett och klä det med silpatmattan.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Knäck ner äggen i en bunke och vispa lätt med en gaffel.
  3. Häll socker, mjölsorter, bakpulver och vaniljsocker i hushållsassistentens bunke. Rör samman.
  4. Tillsätt det smälta smöret och äggen, lite i taget, under sakta omrörning till en jämn smet. OBS! Rör bara, vispa EJ.
  5. Bre ut smeten jämnt i blecket.
  6. Grädda GN-bleck i 28 minuter. Ta ut och låt kallna helt.
  7. Smörkräm: Rör samman smör, florsocker, vaniljsocker och äggula till en jämn kräm. Sätt upp på spritspåse med tyll.
  8. När kakan kallnat, skär upp den i fyra delar. Skär bort kanterna och lägg dem åt sidan.
  9. Skär varje del i tre remsor. Skär varje remsa i fem kakor. Ta bort hörnbitarna.
  10. Spritsa en smörkrämsblomma på varje kaka. Ställ kallt till servering.
  11. Servering: Sikta florsocker eller kakao över kakorna före servering.