Sushi i form av läckra doughnuts av ris, pinfärsk fisk och läckra dekorationer. De här är gjorda på hälleflundra, pilgrimsmussla, lax och färsk tonfisk samt tångkaviar och sjögrässallad, eftersom jag är förtjust i havsgrönt. Det allra viktigaste med sushi är att fisken du använder är pinfärsk. Det är lite pyssel med den här rätten och riset tar lite tid att får till, så passa på att laga den när du har god tid på dig. Dina gäster lär inte bli besvikna!
Du kan göra den här rätten så krånglig eller enkel du vill. Välj att göra egen lechche de tigre enligt receptet nedan, bara marinera fisken i pressad limesaft eller hoppa över marinaden helt. Sushivinäger kan du antingen köpa färdig eller göra enligt recept nedan.

Gör så här

 1. Leche de tigre: Dela och kärna ur chilin. Blanda samman fiskfonden med limesaften och häll över i en mixer eller blender. Tillsätt lök, ingefära, fisk och båda chilisorterna. Kör mixern eller blendern och sila sedan av vätskan. Skumma av, smaka av och justera kryddningen med salt och/eller limesaft för att hitta bra balans mellan hetta, syra och umami.
 2. Sushiris: Skölj riset noga. Det gör du enklast i en vanlig sil. Häll riset i en kastrull. Koka upp vatten i en annan kastrull.
 3. Häll det kokande vattnet över riset. Ställ kastrullen med ris och vatten på den varma plattan och låt koka upp. Koka på medelvärme i 10 minuter.
 4. Sänk värmen och låt riset puttra på låg värme i ytterligare 30 minuter. Gör sushi su (sushivinäger) under tiden.
 5. Sushi su: Häll risvinäger, strösocker, salt och sake i en kastrull. Värm försiktigt och rör tills sockret lösts upp. Det blir en ganska tjock vätska. Låt svalna.
 6. Ta riset från värmen och låt det svalna 15 minuter under lock.
 7. Bre ut riset i en vid form. Stänk på några droppar av sushivinägern. Rör försiktigt ner den i riset med en träsked. Låt svalna och täck sedan över riset med en fuktig handduk.
 8. Skär fisksorterna, avokadon och rättikan i ytterst tunna skivor. Lägg varje fisksort för sig på en assiett och fördela lechche de tigre över. Strimla noribladen fint.
 9. Forma riset till 12 doughnuts genom att klämma ihop risen för hand till en ring med ett stort hål i mitten. När du sedan klär risringen med fisk eller grönsaker kommer hålet att bli mindre.
  Doughnut med hälleflundra och tonfisk: Lägg hälleflundra och tonfisk på riset. Dekorera med laxrom, sjögrässallad och sesamfrön.
  Doughnut med avokado och rättika: Lägg avokado och rättika på riset. Toppa strimlade noriblad och sesamfrön.
  Doughnuts med lax och pilgrimsmussla: Lägg lax och pilgrimsmussla på riset. Garnera med chili, vårlök och tångkaviar.
 10. Fördela sushi doughnutsen på serveringstallrikar och dekorera eventuellt med mer rom, nori eller annat. Servera med soja och wasabi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuriosa:
Idén till sushi doughnuts kommer från Erik Videgård, som på en av sina restauranger satsar på nikkei, blandningen av japanskt och peruanskt.
Jag tar den här rätten ett steg närmare nikkei genom att marinera fisken i leche de tigre, som man gör till ceviche. Den som lärde mig göra leche de tigre var Edgardo Umeres, vår mesta fusion och nikkeikock som friskt blandar peruanskt och svenskt.

På Videgård tillagas sushi dougnuts med fisk som yellowtail och piggvar, dekorationer av avrugakorn, sjökorall, daikonkrasse och korianderkrasse. Självklart kan du använda helt vanlig krasse och annat kryddgrönt.
Erik Videgård formar ringarna av ris med doughnutform, men jag föredrar att krama ihop sushiriset med händerna så att det klibbar ihop ordentligt.

Resursklok kommentar

Här gäller det att hålla tungan rätt i munnen, eftersom receptet innehåller många olika fisksorter.
Hälleflundra, välj ASC- eller MSC-certifierad, eller odlad i bassäng i Europa. Gult ljus (okej att äta ibland) i WWFs fiskguide får även norsk hälleflundra odlad i öppna kassar eller fiskad med garn.
Lax finns från ASC-certifierad och KRAV-certifierad produktion. Gult ljus (okej att äta ibland) i WWFs fiskguide får även lax odlad i öppna kassar i Norge, Skottland, Irland, Island eller Färöarna. (2020)
Tonfisk, välj MSC-certifierad.
Pilgrimsmussla, välj MSC- eller ASC-certifierade.