Tangy är en inläggning med morot och rättika, och den passar fint till en mängd vietnamesiska rätter. I banh mi, vietnamesisk-fransk fylld baguette, är tangy ett måste. Helst ska du göra salladen dagen innan den ska ätas, men tre timmar före servering funkar också.
Gör så här
- Skala och skär rättika och morot i fina tändsticksstavar (julienne på köksfranska). Lägg ut dem i en form med kant.
- Skala och strimla löken fint och lägg över i formen.
- Inläggningslag: Häll socker, ättiksprit, vatten och salt i en liten kastrull. Koka upp och rör om tills socker och salt lösts upp. Ta av från värmen och låt lagen svalna.
- Häll lagen över rotfruktstrimlorna, täck med plastfolie och ställ in i kyl.
- Efter tre timmar kan du äta tangyn, men ska du spara den längre kan du lägga över den i en glasburk med lock tillsammans med lagen. Picklesen kan förvaras i kyl upp till tre veckor.