Tangy, vietnamesiska pickles

Tangy är en inläggning med morot och rättika, och den passar fint till en mängd vietnamesiska rätter. I banh mi, vietnamesisk-fransk fylld baguette, är tangy ett måste. Helst ska du göra salladen dagen innan den ska ätas, men tre timmar före servering funkar också.

Gör så här

  1. Skala och skär rättika och morot i fina tändsticksstavar (julienne på köksfranska). Lägg ut dem i en form med kant.
  2. Skala och strimla löken fint och lägg över i formen.
  3. Inläggningslag: Häll socker, ättiksprit, vatten och salt i en liten kastrull. Koka upp och rör om tills socker och salt lösts upp. Ta av från värmen och låt lagen svalna.
  4. Häll lagen över rotfruktstrimlorna, täck med plastfolie och ställ in i kyl.
  5. Efter tre timmar kan du äta tangyn, men ska du spara den längre kan du lägga över den i en glasburk med lock tillsammans med lagen. Picklesen kan förvaras i kyl upp till tre veckor.