Den här tårtan lärde jag mig att göra på mitt första jobb i delikatessdisken på Tempo i Finspång, där jag jobbade extra under gymnasietiden.
Den innehåller inte någon kladdig sallad eller majonnäs, däremot enkla pålägg som leverpastej, ost och skinka. Fogmassan är gjord på vispgrädde och Kallen Kaviar, och allt sammantaget gör att jag kallar den för riktigt svensk.
Smörgåstårta passar vid alla tillfällen när du serverar många på en gång. Gör helst tårtan dagen innan den ska ätas. Dekorera bör du dock göra strax före servering.
Landgångsbröd brukar finnas djupfrysta. Ibland är det beställningsvara, men de flesta butiker kan ta hem.

Gör så här

 1. Klä en ugnsplåt med aluminiumfolie. Klipp sedan fyra remsor av smörpapper, 4-5 cm breda. Lägg ut landgångsbröden som ska bli tårtans botten på plåten och placera smörpappersremsorna under brödet för att skydda folien mot kladd.
 2. Vispa grädden till fogmassan, rör ner kaviar och peppar. Ställ kallt.
 3. Bre landgångsbröden med matfettsblandning. Hyvla ett lager leverpastej och lägg ovanpå.
 4. Bre nästa lager bröd, först på ena sidan, som läggs ner mot pastejlagret. Tårtan håller ihop bättre om du lägger bröden på andra ledden än det undre lagret. Bre sedan ovansidan av brödet. Hyvla ost och lägg på ett lager.
 5. Bre nästa lager bröd, först på ena sidan, som läggs ner mot ostlagret. Bre sedan ovansidan av brödet. Lägg på ett lager skinka.
 6. Bre översta lagrets brödskivor på ena sidan, som läggs ner mot skinklagret. Lägg åter igen på andra ledden.
 7. Bre två tredjedelar av fogmassan ovanpå tårtan och på sidorna. Fyll spritspåsen med den återstående fogmassan. Ställ kallt.
 8. Finhacka persiljan och klappa in tårtans sidor med den. Så här långt kan tårtan förberedas. Förvara under plastfolie i kyl.
 9. Dekoration: Spritsa fogmassa ovanpå tårtan, först längs kanterna och resten i ett rutmönster ovanpå. Du kan också spritsa toppar av fogmassan att utgå ifrån när du dekorerar. Det är enklare att dekorera snyggt om man har linjer att gå efter.
 10. Skala räkorna. Skiva äggen och lägg på. Dela laxskivorna och snurra dem till rosor. Skär tomaterna i klyftor och skiva gurkan i tunna skivor med hjälp av en osthyvel. Dekorera med lax, tomat, gurka, räkor, stenbitsrom och dill.
 11. Förvara smörgåstårtan kallt under ett lager plastfolie fram till servering.
 12. Ta försiktigt av plastfolien och ta bort remsorna av smörpapper före servering.


Resursklok kommentar

Du hittar matfettsblandning, ost och chark från Från Sverige certifierad och KRAV-certifierad produktion. Grädde finns från Krav-certifierad och Mjölk Från Sverige certifierad-produktion. Räkor finns från MSC-certiferat fiske. Kalles kaviar tillverkas av rom från MSC-certifierat fiske. Det finns också en sort som kommer från KRAV-certifierad produktion.

Serveringstips

Så här såg det ut när jag jobbade på Tempo. Chefen hette Leif och damerna Doris, Ludde, Inga-Maj och Rut. Längst fram ser vi Fia, som lärde mig att göra smörgåstårtan. Längst till vänster står vi, som kallades ‘skolflickorna’. Det är Gela och jag.