Ugnsstekt Bjärekyckling

Skinnet på kyckling som ugnssteks på det här viset blir frasigt och gott, och fettet som finns under smälter ut och smaksätter köttet. Kyckling från Bjärefågel är Svenskt Sigill-märkt, och det gillar jag. Kycklingen på bilden är faktiskt köpt på Bjärehalvön, liksom grönsakerna på tallriken.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175º. Klipp av vingspetsarna på kycklingen. Gnid in kycklingen med citronsaft, salt och peppar. Lägg smöret i en liten katrull och smält det.
  2. Lägg kycklingen med ryggsidan upp på ett stekgaller över en långpanna. Pensla med smör. Placera långpannan längst ner i ugnen och häll i en bottenskyla vatten.
  3. Stek kycklingen tills den fått fin färg på ryggen, ca 30 minuter. Pensla sidorna med smör, en i taget, och stek med vardera sidan upp i 10 minuter.
  4. Vänd slutligen kycklingen så att bröstet ligger uppåt. Böj ut låren, så att den lättare steks mellan benet och kroppen. Pensla med smör och stek ytterligare 30 minuter.
  5. Kontrollera att innertemperaturen i bröstköttet är 72 ° och lårköttet 80 °. Skär upp kycklingen i mindre bitar före servering.

Resursklok kommentar

För att få ut så mycket mat som möjligt av en kyckling är det bäst att tillaga den hel. Priset för hel kyckling är dessutom mycket lägre per kilo än för styckad. Den goda buljongen som bildas i långpannan under tillagningen kan tas tillvara.Koka den med grädde till en god sås eller använd den i risotto.