Ugnsstekta tunna revbensspjäll, spare ribs

Det är både gott och trevligt att samlas runt bordet och gnaga på revbensspjäll. Passa på under hösten. I oktober och november, när slakten inför julskinkesäsongen är igång, brukar många butiker sälja styckningsdetaljer av gris till bra pris.
Det mesta av spare ribs är ben, så räkna med 300-350 g råvara per person. Det brukar ändå bli en middag som är väldigt prisvärd.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Blanda samman kryddorna till grillkryddan. Gnid in spjällen med salt, peppar och grillkrydda. Förbered de tillbehör du tänker servera till.
  2. Lägg spjällen på en smord ugnsplåt med köttsidan neråt. Svep in den tunna biten av spjällen i aluminiumfolie. Grilla spjällen i 15 minuter.
  3. Ta ut plåten, vänd och grilla i ytterligare 15 minuter. Oftast är det lite ojämn form på spare ribs, så du kan behöva flytta på aluminiumfolien så att ingen del av spjället bränns innan den tjockaste delen är genomstekt.
  4. Kontrollera att köttet på benen är genom grillat. Det ska inte vara rosa i färgen och det ska lossna lätt från benen. Innertemperaturen ska vara 72° där köttet är som tjockast. Stek annars lite till.
  5. Låt köttet svalna något och skär loss benen från varandra mellan varje ben, så att varje ben får ett fint köttparti och man kan gnaga loss köttet från ett ben i taget.
  6. Servering: Servera med coleslaw, majskorn och bakad potatis.

Serveringstips

»Bakad potatis
»Coleslaw