Den här salladen kostar en slant och kräver lite pyssel, men det är heller ingen rätt man knåpar ihop varje vecka. Inte ens varje år. Men ska du någon gång laga den, gör det då under skaldjurssäsongen med färska, nykokta musslor, färska räkor och färsk krabba.
Kallskänkan Karin Chädström skriver i sin kokbok ’Kallskänkans kokbok’, att en riktig västkustsallad alltid innehåller musslor, räkor, ärter och champinjoner. Det är grunden. Sedan lade Karin till hummer på toppen. Inte så konstigt, eftersom hon var chefskallskänka hos Tore Wretman på restaurang Riche i Stockholm. Fint skulle det va’!
Jag glömmer aldrig första gången jag åt västkustsallad. Eller nu ljuger jag, för jag har glömt allt runt omkring (var, med vem, i vilket sammanhang) men smaken, den minns jag. I min västkustsallad ska det, förutom grundingredienserna, vara krabba, vit burksparris och dill. För det var det i den där aldrig glömda salladen.
Det här receptet är efter Karins grund, men med dill, krabba och vit burksparris, så som jag vill ha min västkustsallad.

Gör så här

  1. Musslor: Skölj musslorna och koka dem i vitt vin med lök och persiljestjälkar. Ett utförligt recept hur du går tillväga hittar du via länken nedan.
  2. Plocka musselköttet ur skalen och lägg i en skål. Sätt en plastfolie över och ställ i kyl.
  3. Räkor: Skala räkorna, lägg i en skål, sätt en plastfolie över och ställ i kyl.
  4. Krabba: Rensa krabban och lägg krabbköttet i en skål. Lägg över plastfolie och ställ i kyl.
  5. Vinägrett: Blanda samman salt, peppar och vinäger. Vispa ner senap och olja.
  6. Grönsaker: Kärna ur tomaterna, skär dem i strimlor och lägg i en skål. Lägg ärterna i en skål. Plastfolie över båda skålarna, och in i kyl. Så här långt kan du förbereda.
  7. Låt sparrisen till garnering rinna av. Plocka dillen och klipp den grovt. Skär champinjonerna i skivor.   Plocka ut de vackraste sallatsbladen och behåll dem hela. Riv resten av sallaten smått.
  8. Lägg räkor, musslor, tomater, champinjoner, ärter och dill i en stor bunke. Blanda varsamt med ½−1 dl av vinägretten.
  9. Lägg upp grönsallaten på ett stort serveringsfat. Lägg de hela bladen längst ut åt kanterna. Lägg över skaldjurssalladen och strö över krabbköttet. Garnera salladen med sparris.
  10. Servering: Låt var och en förse sig med sin portion av salladen. Bjud rostat bröd och smör till.

Tips
-Spara och kyl musselbuljongen. Den kan du frysa in och använda till soppa eller paella.
-Använd allt ätbart på krabban. Spara skalen från benen, och koka en buljong på räkskalen och krabb-benen. Den kan du frysa in och använda till soppa, sås eller paella.
-Krabbans rom och krabbsmör kan du använda som smörgåspålägg.
-Ifall du vill göra Västkustsallad när det inte är skaldjurssäsong går det alldeles utmärkt att använda musslor på burk, krabba på burk och djupfrysta räkor. En burk musslor i lake (170 g avrunnen vikt), 2 burkar krabba á 120 g avrunnen vikt och 600 g räkor med skal eller 300 g utan är lagom till det här receptet.
-På våren, när färska skaldjur inte är på topp, kan du i alla fall använda färsk vit sparris i salladen!

Serveringstips

Ett utförligt recept på hur du kokar musslor
»Så här kokar du blåmusslor

Så här kokar du egen skaldjursbuljong
»Skaldjursbuljong