Det här är ett gammaldags och mycket enkelt sätt att konservera lingon. Inga tillsatta konserveringsmedel behövs, man nyttjar dem som redan finns i lingonen. Ättikssprit i sköljvattnet dödar eventuella mögelsporer på bären och ökar hållbarheten.
I min mormor Ester Matildas skafferi stod det alltid flaskor med vattenlingon på rad. Bären blir krispiga och smaken syrlig. Servera som tillbehör till söndagsstek under vintern eller på julbordet.

Gör så här

  1. Koka upp allt vattnet, låt svalna och kyl.
  2. Rensa bären.
  3. Dela upp vattnet till sköljning och konservering. Blanda samman vatten och ättikssprit till sköljningen. Skölj bären försiktigt genom durkslag eller sil. Låt bären rinna av ordentligt.
  4. Lägg bären i väl rengjorda burkar eller flaskor. Häll på vatten så att det täcker.
  5. Lägg på lock och förvara svalt.
  6. Så ska lingonen stå och surna några månader. Vattenlingonen håller sig inte lika länge som lingon som kokats med socker eller som frysts in. Till jul, ungefär, brukar det vara dags att äta upp innehållet i den sista flaskan.

Tips
Lägg små bär i flaskor och större bär i burkar. Är det svårt att få ner bären i flaskan är det lika svårt att få ut dem.