Om du kokar fläsklägg, till exempel för att servera med rotmos, får du en fin fläskbuljong som du kan använda som stomme i en soppa. Tillsammans med brynt vitkål tar du tillvara rester av köttet och får en snabblagad soppa.
Den här soppan lagade alltid min mamma efter en rotmosmiddag. Blev det inte någon rimmad fläsklägg över funkar det fint att lägg annat rimmat kött eller gammaldags fläskkorv eller köttkorv i soppan i stället.

Gör så här

  1. Grovhacka vitkålen. Skala och finhacka löken. Skär köttet i små bitar. Häll fläskspadet i en gryta. Lägg i lagerbladet.
  2. Fräs löken gyllenbrun i smör. Låt vitkålen fräsa med mot slutet. Lägg över vitkål och lök i grytan. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock ca 5 minuter.
  3. Ta upp lagerbladet. Tillsätt köttet. Låt soppan få ett uppkok och servera genast.

Tips
Kokta linser passar fint i den här soppan. På bilden är det Gotlandslins. Du kan även lägga ner potatis eller andra rotfrukter i soppan, men då hamnar receptet genast på GI röd.

Resursklok kommentar

Ett perfekt sätt att ta tillvara buljong från långkokt rimmad fläsklägg.