Vitkålssoppa med kycklingfrikadeller

Ibland finns det kycklingfärs i butik, och då passar jag på att köpa. Den är svårare att arbeta med än färs från griskött, nötkött eller lammkött, eftersom den har en mycket finare och kladdigare konsistens. Det gör också att frikadellerna blir himmelskt fina. Och goda! Smaken är mild och passar till det mesta.
Och vattensköljda händer hjälper bra om du ska forma köttbullarna med händerna. Annars går det fint att stoppa ner färsen i en spritspåse och trycka ut köttbullarna, ’som på riktig restaurang’, som min vän Cathrine säger.

Gör så här

  1. Frikadeller: Häll ströbrödet i en bunke och rör ner mjölken. Låt stå och svälla en stund. Lägg färsen i assistentens bunke, montera med blandare och arbeta samman den med ströbröd, kryddsalt och peppar.
  2. Forma medelstora köttbullar med vattensköljda händer, ca 12 g/st, och lägg dem på en tallrik. Eller lägg färsen i en spritspåse och tryck ut köttbullarna.
  3. Häll buljongen i en gryta, sätt värmen på hög och låt buljongen koka upp. Lägg ner hälften av frikadellerna, lägg på lock och koka ca 3 minuter. Frikadellerna flyter upp när de är klara.
  4. Ta upp frikadellerna med hålslev och upprepa med resten. Låt soppan koka upp ordentligt mellan varje omgång. Lägg frikadellerna åt sidan så länge.
  5. Grovhacka vitkålen. Skala och finhacka löken. Fräs löken gyllenbrun i smör. Låt vitkålen fräsa med mot slutet. Lägg över vitkål och lök i buljongen.
  6. Koka upp buljongen, sänk värmen och sjud under lock ca 5 minuter. Tillsätt frikadellerna och låt dem bli genomvarma före servering.
  7. Servering: Servera soppan i varma djupa tallrikar. Strö över något kryddgrönt.

Resursklok kommentar

Det är resursklokt att använda kycklingfärs. Färsen görs av sådant kött som annars inte skulle gå att ta reda på vid styckningen, men som tack vare ny teknik kan tas bort från benen och göras till färs.