Grundrecept: galettes, tunna bovetepannkakor

De tunna pannkakor som lagas av smet på bovete kallas galettes i det franska köket. De fylls med goda, salta fyllningar och serveras som lunch, matigt mellanmål eller förrätt. I Nice kallar man galetter för socca. Här i vårt land kallas de ibland även ‘crêpes på bovete’, för att skilja dem från vanliga crêpes som lagas av vetemjöl.
Smeten kan förberedas och förvaras i kylen något dygn.
I Dakar, Senegal, åt vi supergoda galetter på en av stans små crêperior. De 6 sista små bilderna i receptet kommer från den restaurangen. (Vi fick också underhållning till måltiden av en förrymd zubu-kossa som försökte smita och gömma sig bland villorna mitt emot restaurangen. Därav tänker jag alltid på zebu-kossor när jag äter galette.)

Gör så här

  1. Blanda samman mjöl, socker och salt i en bunke. Rör ned 2 dl av mjölken och vispa ut eventuella klumpar.
  2. Vispa sedan ut resten av mjölken och vattnet. Knäck ner äggen, ett i taget, och vispa till en jämn smet. Låt smeten stå 30 minuter till en timme så att mjölet får svälla.
  3. Förbered de tillbehör du tänkt servera till galetten och den fyllning du vill ha.
  4. Smält smöret och rör ner det i smeten. Värm pannan eller järnet och lägg i en liten klick smör eller olja.
  5. Häll ner 1 ¾ dl smet åt gången och grädda en så tunn galette som går. Här har du hjälp av en crêpesskrapa.
  6. Ställ in spisplattan eller termostaten på järnet till något under maxvärme när du gräddar första sidan till fin färg. Vänd sedan galetten (här har du hjälp av en palett) och sänk värmen till medelvärme.
  7. Lägg på fyllningen och vik in kanterna. Du kan vika som trekant, fyrkant eller strut.
  8. Grädda ytterligare någon minut på låg värme så fyllningen blir varm (och osten smälter, om du använder ost).
  9. Lägg upp direkt på tallrik med tillbehören. Servera genast.

 

Serveringstips

 

Förslag på fyllningar, per galette:
Ost och skinka: Beräkna 40 gram ost och 40 gram skinka
Bacon och avokado: Beräkna ½ avokado (skiva) och 3 skivor bacon (knaperstek)
Varmrökt lax och smaksattfärskost: Beräkna 75 g lax och 2 msk färskost
Kallrökt lax och pepparrotsgrädde: Beräkna 50 g lax och 2 msk pepparrotsgrädde
Räkor, gurka och dill: Beräkna 50 g skalade räkor, 2 tärnade gurkskivor och 1 tsk finklippt dill
Pesto och rödlök: Beräkna 2 msk pesto och några rödlöksringar
Galette complèt, bretonsk fyllning: ägg, riven emmenthaler och skinka. (Knäck ägget överst på galetten precis när du vänt den, strö ost och skinka runt omkring och grädda tills ägget är klart. Vik in kanterna)

Vill du istället göra tunna pannkakor på vetemjöl hittar du receptet på crêpes här:
»Crêpes