Älgkött är ett magert kött och grytbitar kommer ofta från innanlår och ytterlår, som är väldigt magra styckningsdetaljer. Därför passar de bra i gryta, där köttet tillagas varsamt i fuktig värme. Kalops på älg är en klassiker i vårt kök, eftersom vi har snälla jägare som förser oss med råvaran. Tursamt nog har många livsmedelsbutiker på senare tid börjat ta in färskt älgkött under jaktsäsongen. Så det finns god chans att du ska kunna laga till den här goda grytan.
Att salta köttet en timme före tillagning är ett knep som jag lärde mig av viltkocken KC Wallberg. Det är han som är med mig på bilden nedan.

Gör så här

  1. Skär grytbitarna jämnstora. Salta och lägg dem i en plastpåse ca 1 timme i rumstemperatur.
  2. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna och tillsätt smöret. Bryn grytbitarna i omgångar och lägg över i en gryta eftersom.
  3. Fräs lök och morötter i smör i samma panna som du brynte köttet. Lägg över i grytan. Pudra över mjöl och rör om.
  4. Skölj ur pannan med vatten och häll det i grytan. Häll på buljongen, den koncentrerade viltfonden och eventuellt mer vatten så att det täcker köttet. Koka upp, lägg ner vitpepparkorn, kryddpepparkorn och lagerblad, samt om du vill ha med enbär.
  5. Sänk värmen och sjud under lock ca 45 minuter. Rör om några gånger under tiden och kontrollera så att du inte behöver fylla på mer vatten.
  6. Kontrollera att köttet är genomkokt och mört. Låt annars grytan puttra lite till. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar. Ta upp lagerbladen och pepparkornen före servering.