När det är extrapris på grytbitar av nötkött kan det vara kul att ta en hel dag och laga en grundgryta som sedan smaksätts på tre olika sätt. Dela upp i fryslådor och ha på lut för kommande middagar.  Grundgrytan räcker till ca 20 personer, lite beroende på vad du lägger till. Höstgrytan innehåller basgryta plus rotfrukter. De andra två grytorna är lite enklare versioner av Boeuf Bourguignon och Lottas fredagsgryta. Vill du laga någon av de grytorna efter konstens alla regler, följ länkarna i receptet.

Gör så här

  1. Låt köttet anta rumstemperatur och torka av det om det är fuktigt. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i omgångar i smör i gjutjärnspannan. Fyll inte pannan mer än till 75 %. Lyft över det brynta köttet till en gryta.
  2. Skala och skär löken i strimlor. Bryn den i omgångar i smör i samma panna som köttet för att ta vara på smakämnen som köttet lämnat i pannan. Lyft över löken i grytan.
  3. Skala vitlöksklyftorna och lägg ner i grytan. Tillsätt buljongtärningarna. Häll ner vatten, vin och tomatkross. Klicka ner tomatpurén och tillsätt soja, lagerblad och timjan.
  4. Rör om och koka upp. Sänk värmen till låg och låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, minst 1 ½ timme. Känn med en sticka. Är köttet fortfarande inte mört, koka lite till.
  5. Förbered tillbehören till gryta 1, 2 och 3. Tänk på att anpassa mängden kött efter hur mycket korv eller bacon du tillsätter i gryta 2 och 3.
  6. Till höstgryta med rotfrukter: Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i mindre bitar, a la paysanne. Det vill säga ojämna bitar ca 1 x 1 x 3 cm. Tillsätt rotfrukterna mot slutet av koktiden.
  7. Till Boeuf Bourguignon: Strimla baconet och lägg det i kall stekpanna. Hetta upp och stek baconet knaprigt på medelvärme i fettet som smälter ut. Ansa champinjonerna och lägg dem i kall stekpanna. Hetta upp och låt vätskan koka bort på låg värme. Höj till medelvärme och stek champinjonerna i smör.
  8. Till Lottas fredagsgryta: Skala morötterna skär dem i mindre bitar, a la paysanne. Det vill säga ojämna bitar ca 1x1x3 cm. Tillsätt mot slutet av koktiden. Skär korvarna i slantar, fräs dem i smör och tillsätt.
  9. Fördela de olika grytorna i lådor som kan frysas in, kyl ner och frys in. Spara eventuellt av den gryta du tänker äta till middag.
  10. Servering: Tina grytan i kylskåp över natten. Häll över grytan i en kastrull, koka upp grytan och strö eventuellt över något kryddgrönt före servering.

Serveringstips

Om du vill laga någon av grytorna nedan efter konstens alla regler hittar du recepten här:
»Boeuf Bourguignon
»Lottas fredagsgryta