Viltmatdagen 2022 på KSLA

Svenska Viltmatakademin anordnade 2022 års Viltmatdag på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Seminarier, prisutdelning och provsmak av vilträtter stod på programmet.

Styrelsen och ledamöterna som var engagerade i Viltmatdagen åt middag i Oscars Källare dagen före den stora dagen. Det var mycket som skulle planeras och diskuteras, och jag var glad att kunna bidra med att laga middagen.

Till min hjälp hade jag Anders Levén, som hjälpte till med inköp av råvaror. I köket fanns vid min sida min ‘köksa’ Helena.

Alla recept från middagen och från Viltmatdagen hittar du längst ner på sidan!

Viltmatdagen

Så kom då Viltmatdagen. Förutom att spännande seminarier hölls, delades det ut priser ut till Årets Viltkrog. I år var de två stycken, restaurang Jord i Linköping och restaurang Gammelgården i Sälen. Grattis till dem!

Därefter fick inbjudna gäster mingla i Dontaorsfoajén och smaka på olika produkter av viltkött.

-Anders Levén bjöd på alrökt vildsvinsrygg med salsa på bl a kålrabbi och granatäpple.

-Sedan kom korvar från Biby Herrgård, serverade av familjen Klingspor. Kabanoss på gräsand eller vildsvin och rådjur, samt vild chorizo på vildsvin och rådjur.

-Jacob Lind bjöd på tjälknöl från en vildsvinsgalt han själv lagt ner. Köttet serverades med en härlig fänkåls- och citronolja.

-C- G Wachtmeister kokade rabbis från Sudret på Gotland, som han serverade a la Hiram. Han strödde över körvel och finrivet citronskal, och så fick gästerna dippa i hans egen hemkokta franska senapssås.

Hamburgare på vildsvinsfärs

För att ingen skulle gå hem med knorrande mage bjöd Viltmatakademin på lunch, som undertecknad fick förtroendet att laga och servera.

Jag och Helena knåpade ihop hamburgare på vildsvinsfärs, som vi serverade i bröd med sallad och husets egen hamburgerdressing.

Här kommer alla recept!

Viltmatakademins middag
»Skogsvåffla med gula kantareller och krisp på hjort och älg
»Vildsvinsgryta med bacon och rotfrukter
»Bärpaj med smultäcke

Viltmatdagens lunch på KSLA
»Hamburgare på vildsvinsfärsbiffar med husets dressing

Provsmak från Viltmatdagen
C-G Wachtmeisters Citronrabbis från Sudret à la Hiram
»Citronrabbis med senapssås