Matkalender JUL 2020, del 2

Så här inför andra advent kan du som vill förbereda julmaten i god tid redan börja. Laga mycket, men frys in i små förpackningar. Lite till ditt eget hushåll, och lite att ge bort. Lite tips inför det lilla julbaket kommer också.

Kanske känner du någon som inte kan laga mat själv (eller som inte hinner) och som skulle bli glad för en form janssons frestelse, en påse köttbullar eller en limpa.

I år lär julen bli väldigt annorlunda för de flesta av oss. Men nog kan vi alla behöva lite tips om hur julmaten kan bli anpassad till läget och ändå både festlig och god.

Så för att dela med mig av lite inspiration har jag gjort den här matkalendern. Jag kommer att publicera nya inlägg med tips då och då, fram till jul.

Julmat

»Julrevbensspjäll att frysa in
»Juljansson, frestelse att frysa in
»Julköttbullar

Lilla julbaket

Ett gott julbröd är alltid trevligt att ha till alla helgens frukostar, skinkmackor och köttbullemackor. Saffransbröd smakar gott och kan gott ligga i frysen fram till Lucia.
Och pepparkakor står sig. En färdig deg räcker till mycket. Halva degen kan du baka till små uthus att ha kring pepparkakshuset och halva degen till pepparkakor att äta.

»Lilla julbaket
»Nattjäst julbröd
»Lilla saffransdegen
»Pepparkaksstuga med uthus

Baka till julhögen redan nu

Vill du göra en gammaldags julhög i jul? Då kan du redan nu baka rågsiktskakor och vetekringlor till den. Recepten ger ca 10 portionsbröd var, lagom att ha  på lut i frysen även om du inte har stor familj.

»Små rågsiktskakor
»Små vetekringlor