Kringlorna är salta, men funkar faktiskt inte bara som matbröd, utan även som kaffebröd.  Oftast ger recept på bröd en hel massa, men det här är ett litet recept som ger 10 bröd. Forma bröden som klassiska kringlor eller bara en ring.
Om du tänker använda dina kringlor till en gammaldags julhög passar ringformen bäst.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll på vatten och mjölk och värm till 37°. Häll på lite av vätskan i bunken och rör om så jästen löser sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, saltet och hälften av vetemjölet. Knäck ägget i en kopp och vispa upp det. Häll hälften i degen. Spara resten till pensling.
  3. Tillsätt resten av vetemjölet lite i taget, och arbeta degen väl tills den blir blank och smidig, ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 20 minuter. Arbeta degen ännu en gång och låt den jäsa i 20 minuter till. Värm ugnen till 250°. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
  5. Ta upp degen och knåda någon minut på mjölat underlag. Eventuellt kan mer mjöl behöva tillsättas.  Dela degen i två delar och skär varje del i 5 lika stora.
  6. Rulla varje del till en längd och forma en klassisk kringla eller en rundel. (Rundeln är bättre till en julhög, eftersom den ligger kvar lättare.)
  7. Lägg över bröden på plåtarna och låt dem jäsa i 20 minuter under bakduk. Pensla brödet med det sparade ägget och strö över vallmofrön.
  8. Grädda bröden i ca 8 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.