Lilla julbaket passar det lilla hushållet. Ofta ger recept på saffransdeg eller liknande helt enkelt för mycket för det lilla hushållet. Därför har vi gjort ett förslag på hur du kan göra lite mindre degar och få ut en mindre mängd till julbaket. Vi gör också pepparkakor av färdigköpt deg (många bagerier säljer alldeles utmärkt pepparkaksdeg) och delar till ett pepparkakshus.
Julbrödet ska gärna jäsa i kylen över natten, så sätt degen kvällen före baket. Om du vill kan du vänta med att sätta ihop pepparkakshuset till dagen efter själva baket. Då tar lilla julbaket tre dagar.
Länkar till recepten hittar du längst ner.
Gör så här
Dag 1:
Börja med att sätta degen till det nattjästa julbrödet. Den ska stå och jäsa i kylen över natten. Lägg en bit plastfolie över bunken. Receptet hittar du nedan. (Receptet kan dubbleras. Då kan du pensla bröden med olja på sidorna och grädda dem i en långpanna.)
Dag 2:
1 Smörj brödformarna. Baka ut julbrödet och lägg limporna i formar. De ska jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 175°.
2 Sätt degen till saffransbrödet. Receptet hittar du nedan. Jäs den ca 40 min.
3 Ställ in de färdigjästa limporna i ugnen och grädda dem ca 40 minuter. Ta ut ett bröd och knacka på det. Låter det ihåligt är brödet klart. Innertemperaturen ska vara 98°. Grädda annars lite till.
4 Baka ut saffransbröden i önskad form. Börja med de större bröden, som har längre jästid. Avsluta med att forma lussekatterna. Låt saffransbrödet jäsa 40-50 minuter under bakduk.
4 Lägg de färdiggräddade julbröden på bakgallret och lägg över en bakduk. Låt brödet svalna och ta ut limporna ur formarna. Låt dem kallna helt på gallret.
5 Kavla ut pepparkaksdegen och ta ut figurer eller delar till ett pepparkakshus. Grädda kakorna efter hand. Anvisning ska finnas på förpackningen. Annars kan du hämta inspiration från receptet på pepparkakshus nedan.
När saffransbrödet har jäst klart får du göra en paus i pepparkaksbaket.
6 Höj ugnsvärmen till 200°. Vispa upp ett ägg i en kopp och pensla kransarna och bullarna. Dekorera ev lussekatterna genom att trycka ner russin.
7 Grädda först lussekatterna 7 ̶ 10 minuter mitt i ugnen. Lägg dem på bakgallret under bakduk.
8 Sänk värmen till 175° och grädda kransarna ca 15 minuter. Lägg dem på bakgallret under bakduk.
9 Grädda klart alla pepparkakor. Låt pepparkakorna kallna helt.
10 Stäng av ugnen och diska kavlar, pepparkaksmått och bunkar. När ugnen kallnat kan den behöva torkas ur.
11 Gör kristyr för att dekorera delarna till tillpepparkakshuset och pepparkakorna.
12 Gör grund-dekoration på delarna till pepparkakshuset. Dekorera pepparkakorna. Låt kristyren stelna ordentligt. Om du vill kan du vänta till nästa dag med att sätta ihop pepparkakshuset.
13 När allt mjukt bröd kallnat ordentligt kan du packa det i plastpåsar, märka dem med datum och innehåll och lägga in brödet i frysen.
Dag 3:
Smält socker för att sätta ihop pepparkakshuset. Sätt ihop delarna och ’laga’ och snygga till med kristyr.
Serveringstips
Här hittar du recepten till Lilla julbaket
»Nattjäst julbröd
»Lilla saffransdegen
»Pepparkakshus