Till jul smakar det gott med Janssons frestelse, både på julbordet och vid andra tillfällen.
Laga din frestelse i god tid i förväg och frys in i små engångsformar. Lika praktiskt om du ska gå på julkalas med ‘knytis’ eller om du bara vill ha Janssons frestelse på lut i kylen.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skala potatisen och skär den i strimlor. Lägg den i en bunke med iskallt vatten. Skala och skiva löken tunt. Bryn löken i smör. Låt sedan potatisen rinna av i durkslag. Skär ansjovisen i smala strimlor.
  2. Smörj en ugnssäker engångsform (eller 3 små). Varva potatisstrimlor och lök i formen. Lägg de smala ansjovisstrimlorna i ett rutmönster och avsluta med ett lager potatis.
  3. Smaksätt grädden med ansjovisspad till önskad sälta. Häll den sedan över potatisen i formen.
  4. Ställ in formen/formarna i nedre delen av ugnen och grädda i 45–60 minuter för stor form och något kortare tid för mindre formar. Potatisen ska bli mjuk och frestelsen ska ha fin färg. Om ytan ser ut att bli mörk mot slutet går det bra att täcka formen med aluminiumfolie. Ta ut, låt svalna och kyl. När frestelsen är kall rakt igenom går det bra att frysa in den.
  5. Servering: Låt frestelsen tina i kylskåp över natten. Ta ut den ur kylen 30 minuter innan den ska värmas. Värm ugnen till 175 °. Hyvla på smöret med hjälp av en osthyvel. Täck frestelsen med aluminiumfolie och värm den i ugnen 15–20 minuter.

 

Resursklok kommentar

Ansjovis är ett namn på en produkt och inte på fisken det tillverkas av, som heter skarpsill. Det finns ännu ingen certifierad ansjovis, men yrkesfisket av skarpsill jobbar på att kunna MSC-certifiera (2020).
Det finns potatis från KRAV-certifierad, Svensk Sigill-certifierad och Från Sverige-certifierad produktion. Köper du potatis i lösvikt, kontrollera att det finns ett certifieringsmärke på behållaren eller fråga handlaren.
Grädde från Mjölk från Sverige-certifierad, KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion.