Lilla saffransdegen, till lussekatter

Den här degen är hälften så stor som en traditionell saffransdeg brukar vara. Den passar perfekt för det lilla hushållet och för dig som inte vill baka så mycket på en gång. Lilla saffransdegen räcker lagom till några större bröd som ska skivas, som kransar eller flätor, och resten av degen får bli vanliga lussekatter.
Baka i god tid före jul och frys in.

Gör så här

  1. Blanda samman mjöl, socker och salt. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Smula jästen i en degbunke. Häll på lite av mjölken och lös upp jästen. Lägg i saffranet och låt det bli mjukt. Rör ner resten av mjölken.
  3. Häll på mjölet och rör ner, lite i taget. Knäck ner ägget och rör ner. Tillsätt smöret i klickar och arbeta samman till en kladdig deg. Låt jäsa i ca 40 minuter.
  4. Ta upp degen och arbeta den igen, eventuellt kan mer mjöl behöva tillsättas. Dela degen i två delar. Forma tre kransar av den ena hälften och lussekatter av resten. Lägg kransarna på den ena plåten och lussekatterna på den andra.
  5. Låt jäsa i 40 ̶ 50 minuter tills bullarna har fått dubbel storlek. Värm under tiden ugnen till 200°.
  6. Vispa upp ägget i en kopp och pensla kransarna och bullarna. Dekorera ev genom att trycka ner russin.
  7. Grädda lussekatterna 7 ̶ 10 minuter mitt i ugnen. Sänk värmen till 175° och grädda kransarna ca 15 minuter.