Måltidens dag instiftades av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. Enligt tradition serverar vi en kryddig linssoppa den dagen. Koriander, gurkmeja, spiskummin och ingefära sätter smak.
Årets linssoppa (2020) står undertecknad för, och som vanligt kunde jag inte låta bli att ändra lite i receptet. I originalreceptet ingår couscous, som jag bytt ut mot den relativt nya produkten svenskt havreris. Jag använder även svenskodlade gröna linser från Nordisk Råvara i min soppa.

Gör så här

  1. Skölj linserna noga. Koka upp rikligt med vatten och salt . Lägg i linserna och låt dem sjuda försiktigt i 17 minuter. Ta sedan av från värmen och häll av vattnet genom ett durkslag. Ta undan ca 1/3.
  2. Koka upp 2 dl vatten och 1 krm salt, lägg i havreriset och låt det sjuda försiktigt i 13 minuter tills vattnet kokat in. Ta sedan av från värmen och låt vila några minuter. Ta undan ca 1/3.
  3. Skala löken och hacka den fint. Skala morötterna. Riv zucchinin och morötterna grovt.
  4. Hetta upp olja i en soppkastrull och fräs löken och kryddorna (ingefära, spiskummin, koriander och grukmeja) någon minut. Lägg ner morötter och zucchini och låt dem fräsa med en halv minut. Ta upp ca 1/3 och lägg åt sidan.
  5. Häll på buljongen och lägg ner linserna och havreriset. Ge soppan ett uppkok. Mixa soppan. Hit kan soppan förberedas.
  6. Servering: Koka upp soppan och tillsätt morot, zucchini, havreris och linser som du tog undan. Krydda med citronsaft, sellerisalt, salt och peppar. Strö över persilja och servera med bröd.