
Östgötsk ärtsoppa på torkade gröna ärter
Ärtsoppa eller ärtpuré, som det kallas ibland, på torkade gröna ärter räknar jag som riktig östgötamat. När jag var liten såldes torkade gröna ärter i alla butiker.

Stekt rimmat sidfläsk med löksås
Den här rätten räknas som en av de mest kända när det kommer till husmanskost. Det är ingen snabbmat, rimmat sidfläsk ska steka långsamt på medel till låg värme. Helst i en gjutjärnspanna. Lägg inte skivorna för tätt i pannan.

Fläskflott med lök
Det här är ett gammaldags pålägg som är resursklokt eftersom man tar tillvara fläskflott som annars bara skulle kastas bort. (Eller ännu värre, hällas ut i avloppet och orsaka stopp.

Mini-raggmunkar
Raggmunk är gammal, svensk husmanskost. Gör raggmunkarna mini-små, så passar de att servera som plockmat på buffé eller som tapas. Till raggmunkarna serverar du knaprigt rimmat stekfläsk och lingon.

Stekfläsk med raggmunk
Raggmunk är gammal, svensk husmanskost. Den skiljer sig från sin släkting rårakan genom att den rivna potatisen blandas med ägg och mjöl. Gör en cirkel av båda händernas tummar och pekfingrar.