Åkerlåda på baljväxtfärs och rotfruktsstomp

Den här gratängen har jag tillagat på en mängd olika vis genom åren. I köket på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, har vi ibland gäster som önskar helt vegansk mat. Då gör jag lådan så här, med baljväxtfärs i färssåsen och svensk rapsolja och havredryck i stompet.
Baljväxtfärs är gjord på svensk proteingröda. Åkerböna, sötlupin och gråärt, samt svensk rapsolja närmare bestämt.
Torkad lök (pulver) och vitlök (pulver) köper jag från märket Borgeby Kryddgård.

Gör så här

  1. Färssås: Skala och riv selleri, morot och palsternacka fint.
  2. Fräs färsen på låg värme i oljan i en stor gryta. Tillsätt selleri, morot, palsternacka, tomatpuré och krossade tomater.
  3. Öka värmen och häll på grönsaksbuljong och svampbuljong under omrörning. Tillsätt oregano, vitlökspulver, lökpulver, salt och peppar. Blanda samman till en homogen sås.
  4. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud såsen 20 minuter. Rör om då och då. Rör ner honungen.
  5. Rotfruktsstomp: Skala och dela potatis, morot och palsternacka. Koka upp lättsaltat vatten och koka rotfrukterna mjuka. Stompa med hjälp av rotfruktsstöt eller elvisp.
  6. Rör ner olja, havredryck, muskot, salt, peppar, persilja och citronskal plus saft.
  7. Åkerlåda: Förvärm ugnen till 200°.
  8. Smörj bleck eller form/formar med olja. Lägg färssåsen i bottnen.
  9. Bre sedan på stompet. Klicka på stompet så att det nästan täcker köttfärsen. Lämna lite utrymme på sidan av färsen runt om, så att ånga kan leta sig ut den vägen. Platta till ytan med en gaffel.
  10. Ställ in formen i mitten av ugnen och tillaga ca 20 minuter. Servera med gröna ärter och/eller vitkålssallad.

Tips
Baljväxtfärs har tidigare varit  lite knepigt att hitta ute i butik, men nu finns den att tillgå i stora Hemköpsbutiker.
Om du har en Urban Deli-butik eller en Hemköpsbutik i närheten har de en färdig färssås, Veggie Bolognese, som bara är att värma. Den kan du använda i det här receptet.