Biff Rydberg, klassisk

Klassisk Biff Rydberg ska lagas av den övre delen på oxfilén. Den har något mer grovtrådigt kött än mittbiten och den smalare delen, och passar därför utmärkt att tärna. Biff Rydberg är en lite festligare rätt som passar perfekt för den lilla middagen med 2–4 personer. Du får receptet beräknad för båda.
Biff Rydberg har fått namn efter anrika Hotell Rydberg, som låg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm men som revs 1914. Enligt obekräftade uppgifter serverades rätten första gången i hotellets matsal.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 °. Tärna köttet i lika stora tärningar och krydda med salt och peppar. Skala och finhacka löken.
  2. Skala och skär potatisen i mindre tärningar och lägg dem i kallt vatten. Skölj potatisen och torka av den i en ren kökshandduk.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek potatisen gyllenbrun. När den fått fin färg, lägg över den i en ugnssäker form och ställ den i ugnen.
  4. Stek löken i smör, på låg värme i en separat stekpanna. Tillsätt öl, salt och peppar och låt löken få färg.
  5. Lägg upp äggulorna i sina skal eller i små skålar. Hetta upp en stekpanna, lägg i smör och vänta tills det tystnar. Lägg ner köttet och stek det ca 4 minuter på medelhög värme.
  6. Servering: Fördela kött, lök och potatis var för sig på tallrikar. Placera äggulan på tallriken eller servera vid sidan av.

Tips
Kryddgrönt, till exempel persilja eller gräslök, ser trevligt ut att strö över.

 

 

Resursklok kommentar

Rätten är resursklok genom att man tar tillvara de delar av oxfilén som i restaurangköket skärs bort när man ska laga andra rätter.
När du ska köpa nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med naturbeteskött eller Svenskt Sigill Klimatcertifierat.