Gratängen passar bra när man är många runt bordet eller om man vill ha matlådor den kommande veckan.
När vi hade alla tre barnen hemma och åkte på skidsemester och bodde i stuga var det här en stående rätt på matsedeln. Jag tillagade den hemma och frös in den. Sedan tinade den i bilen på väg och var bara att ställa in i ugnen när vi var framme. Gratängen var lagom varm när vi burit in allt från bilen.
Receptet kommer från TV- programmet ”Go’ middag” med Hatte Furuhagen och Torsten Ehrenmark. Det var den första mat-tv jag såg på 1970-talet.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Skala potatisen och skär den i skivor. Lägg skivorna i kallt vatten i en stor bunke. Smörj en ugnssäker form med olja.
  2. Skala och hacka löken. Bryn först köttfärsen och sedan löken och i smör och lägg över i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, vin, salt, peppar, muskot och timjan. Koka upp, sänk värmen och sjud 5 minuter.
  3. Ställ potatisen att rinna av i ett durkslag.
  4. Fördela hälften av potatisen i bottnen på ugnsformen. Bre över köttfärsblandningen och lägg på resten av potatisen. Blanda samman grädde och riven ost och häll blandningen överst i formen.
  5. Ställ in gratängen i ugnen och sänk temperaturen till 175°. Grädda gratängen i 45 minuter eller tills potatisen är mjuk och ytan fått vacker färg.

 

Resursklok kommentar

När du ändå värmer upp ugnen är det lika bra att tillaga en stor gratäng och få mat till flera mål.
Nötfärs finns från såväl Svenskt Sigill Klimatcertifierad produktion som från KRAV-certifierad och Från Sverige-certifierad produktion.
SMAK-märkningen på potatis är potatisbranschens egen märkning. Den garanterar att odlingen förutom att uppfyller branschens egna kvalitetsnormer även uppfyller Jordbruksverkets och Livsmedelsverkets krav.
Det finns potatis från KRAV-certifierad produktion och Från Sverige-certifierad produktion.

Serveringstips

»Vitkålssallad