Du behöver en stor gryta, men använd inte gjutjärn, som missfärgar rätten.  Bra festmat som kan förberedas och kokas i sista stund. Receptet kommer från Eva Haker.

Gör så här

  1. Skär kycklingen i lika stora bitar. Skala vitlöksklyftorna till marinaden. Blanda samman vin, citronsaft, rosmarin, timjan, tomatpuré och fond. Pressa ner vitlöken och lägg i lagerbladet.
  2. Häll marinaden över kycklingen och låt stå i kyl minst 2 timmar, eller över natten.
  3. Ansa champinjonerna och skär dem i kvartar. Lägg svampen i kall panna, hetta upp och låt vattnet fräsa bort. Tillsätt smör och bryn svampen. Lägg över i en gryta.
  4. Skär baconer i strimlor. Lägg det i torr panna, hetta upp och fräs i det fett som smälter ut från baconet. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Lägg sedan över i grytan.
  5. Ansa purjolöken och skär den i grova bitar. Skala löken och skär den i klyftor. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar.
  6. Fräs lök och purjo i smör och låt morötterna fräsa med mot slutet. Lägg över grönsakerna i grytan och vänd sedan ner kycklingen i sin marinad.
  7. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock ca 15 minuter. Ansa och skiva paprikan, tillsätt den och låt den koka med någon minut.

Resursklok kommentar

Laga hela den här stora grytan när du ändå värmer upp spisen. Om inte allt går åt passar den här rätten utmärkt till matlådor. Den går bra att frysa.

Serveringstips

kokta grönsaker GI grön
ris GI röd