Förrättscocktail på kräftstjärtar och sötlupin

En förrättscocktail, vars originalrecept jag hittade i ‘Kallskänkans kokbok’, där kallskänkan Karin Chädström presenterar sina bästa recept. På sensommaren, är det finns fin gurka och blekselleri, kräftor och krondill är den här cocktailen perfekt att bjuda på. Använder du hela kräftor, tänk på att det tar lite tid att rensa dem.

Gör så här

  1. Bryt loss klorna från kräftorna, lägg 20 klor i en bunke och täck med bivaxduk eller plastfolie och ställ i kyl.
  2. Rensa resten av klorna och kräftorna. Innehåller de fin, röd rom, låt den få vara med. Lägg kloköttet, stjärtarna och eventuell rom i en annan bunke, täck med bivaxduk eller plastfolie och ställ i kyl.
  3. Använder du kräftstjärtar i lake, låt dem rinna av genom en sil.
  4. Plocka bladen av sallatshuvudena och lägg dem i isvatten.
  5. Vinägrett: Blanda samman salt, peppar och vinäger. Vispa ner senap och olja.
  6. Spara 10 små, vackra sallatsblad till dekoration. Låt resten av bladen rinna av i durkslag eller torka dem i salladsslunga. Strimla sallatsbladen.
  7. Skär selleristjälkarna i tunna skivor. Skär gurkan i tärningar. Lägg selleri, gurka, sötlupin och strimlad sallat i en bunke och blanda samman. (Vill du ha tångkaviar i coctailen, lägg ner den här).
  8. Fördela salladen i vackra glas eller cocktailskålar. Förvara kallt till servering.
  9. Servering: Droppa försiktigt över vinägretten. Dekorera med sparade sallatsblad, kräftklor och dillkronor. Servera genast.