Koka torkade lupinbönor, sötlupin

Sötlupin kan du köpa torkade i form av hela lupinbönor eller som skalade. De skalade faller isär i två delar. Kokt sötlupin är toppen att ha på lut i kylen. Du kan använda den i soppor och grytor och i sallader. Den är även god att lägga i olika typer av majonnäsbaserade (eller veggomajjobaserade) röror.
Du måste inte blötlägga skalade lupinbönor, men kokningen går snabbare och blir jämnare.

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg lupinbönorna i en bunke. Häll på vatten så att det står 4−5 cm över bönorna. Ställ bunken med sitt innehåll på en sval plats till nästa dag.
  2. Dag 2: Häll bort blötläggningsvattnet och skölj av bönorna. Låt dem rinna av i en sil. Lägg dem sedan i en kastrull och häll på vatten så att det står 4−5 cm över bönorna. Salta.
  3. Koka upp, sänk värmen och sjud på låg värme i 30−60 minuter. Smaka av med jämna mellanrum så du får bönorna som du vill ha dem.
  4. Sila av kokspadet. Nu är lupinbönorna klara att användas i matlagning.

Serveringstips

Vill du spara spadet till aquafaba? Låt då bönorna kallna i spadet och ställ alltihopa svalt ytterligare ett dygn innan du silar av spadet. Nedan ett utförligt recept.
»Aquafaba

Så här kan du använda kokta skalade lupinbönor
»Akademitoast med sötlupin
»Pytt på sötlupin, bacon och lök
»Korvgryta med bönor
»Sallad på sötlupin och morot